The-Lonely-Push-Biker

2004 Provence & Cote d'Azur (Frankrijk)

Landschappen.     De landschappen in Provence en Côte d'Azur zijn zeer gevarieerd over een relatieve kleine afstand. Degene, die zich graag bezighouden met een zware krachtinspanning op de fiets kunnen zich helemaal uitleven in de bergen van de Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence en Alpes Maritime. In de zomermaanden zijn er tientallen fietsfanaten te vinden, die zich aan een zware krachtmeting met de reus van de Provence (Mont Ventoux) onderwerpen. De fietsende natuurliefhebber ondergaat een ware belevenis tijdens de klim of afdaling in het bergachtige gebied Parc Régional du Verdon, waar de rivier Verdon een diep uitgesneden series van bergkloven in de harde kalksteenformatie gecreëerd heeft. In het deltagebied van de rivier de Rhône, Bouches-du-Rhône, kan de fietstocht over onverharde wegen en langs de duinen, zoutmoerassen en meren van het natuurreservaat Parc Naturel Régional de Camargue afgelegd worden. Ten zuidoosten van dit beschermde natuurgebied zijn de enorme zoutwinningsindustriecomplexen in de kilometerslange uitgestrekte zoutvlakten, die de aandacht van de fietstoerist trekken. Verder, zijn er diverse gebieden in de Provence aan te wijzen, waar karakteristieke bodemsoorten het landschap domineren. In de omgeving van Roussillon en Gargas overheerst de specifieke okerkleur de bodemlaag van de streek. De aanwezigheid van de reusachtige rode kalksteen rotsformaties (Massive de l'Esterel) tussen de badplaatsen Théole-sur-Mer en le Trayas bestrijkt het hele kustgebied aan de Middellandse Zee.

Bezienswaardigheden.     In de Provence en Côte d'Azur zijn historische gebieden in overvloed aanwezig, waarbij de geschiedenis varieert van de pre-historie tot aan de 20e eeuwse bouw- en kunstwerken. Overblijfselen uit de Grieks-Romeinse tijden zijn vooral te vinden in het gebied tussen Vaison-la-Romaine, Nîmes en Arles. Een overwinningsboog, tempel etc. uit deze periode kan in de archeologische vindplaats Glanum bij St-Rémy de Provence bezocht worden. In Arles verraadden twee grote sierlijke pilaren de restanten van het gerestaureerde eeuwenoude 'Theater Antiques'. In de buurt van het theater bevindt zich het Oud-Romeinse amfitheater, waar de gladiatoren onder toeziend oog van duizenden toeschouwers strijd leverden om lijfsbehoud. In de bergachtige gebieden zijn de op een rotskam hooggelegen bergdorpen Les Beaux de Provence, Ste Agnès en Oppède-le-Vieux onneembare vestingsteden geweest. De geïsoleerde ligging maakt deze bergdorpen ontoegankelijk om er te wonen of aan te vallen. De ligging, smalle straten en grof geplaveide straten binnen de stadsmuren, de vervallen en onbewoonde huizen weerspiegelden de ontoegankelijkheid van deze plaatsen. De talrijke magnifieke bouwwerken als het klooster Abbay St-Michel-de-Frigolet, het pauselijke paleis Palais des Papes (Avignon) en de doopkapel (Venasque) reflecteerden de enorme invloed van het christendom tijdens de middeleeuwen. Avignon was ooit het politieke, culturele en religieuze centrum van het christendom geweest. Het indrukwekkende middeleeuwse bouwwerk Palais des Papes, omringd door de hoge muren, is gezichtsbepalend in het centrum van Avignon en is een absolute aanrader voor elke toerist. Na de bezichtiging van de overige historische bouwwerken in Avignon (Cathédrale Notre-Dame-des-Doms en Pont St-Bénézet) kan men een stadsrondrit maken of diverse musea bezoeken met een kortingskaart, opdat men de geschiedenis van de stad nog beter leert kennen.
 
Steden.     De kosmopolitische plaatsen als Nice en Marseille met hun luidruchtige en drukke verkeer in de straten bezorgt de vakantiefietser nauwelijks het gevoel dat de fiets een ideale vervoermiddel is om zich door deze steden te verplaatsen. Echter, de talrijke kroegen in het hart van het centrum, de (baroque) architecture bouwwerken, musea en de vele eet- en uitgaansgelegenheden maken deze grote steden de moeite waard voor een meerdaagse bezoek. In het oude centrum van Nice, Vieux Nice, zijn veel musea, etablissementen, gallerijen, markten en voedselstallen op loopafstand. In de havenstad Marseille maakt de vakantiefietser kennis met het drukke stadsverkeer van een wereldstad en is het voor de fietser beter vertoeven rondom de oude haven, Vieux Port, dan deelnemen aan het stadsverkeer, dat zich kilometerslang uitstrekt langs de kust en in het binnenland. Na bijna drie kwartier fietsen wordt de havenstad Marseille verlaten en treft men de mooiste natuurgebieden van de regio. Een grote stad als Avignon trekt massa toeristen aan zonder de gemoedelijkheid aan uitstraling te verliezen. Na uren gewandeld te hebben langs imposante bouwwerken kan men op het drukke en levendige plein Place d'Horloge in Avignon even bijkomen van de bezichtingen. Rondom dit plein zijn diverse restaurants en bars met terrasjes gevestigd en zijn er diverse activiteiten als kermis, straattheater en muziek etc. te bespeuren. De drukbezochte middelgrootte badplaatsen St Raphael, Stes Marie of Cannes bieden de vakantiefietsers veel mogelijkheden voor een één- of meerdaagse bezoek. In de omgeving kan men diverse toeristische bezienswaardigheden bekijken of deelnemen aan diverse watersportactiviteiten. Tijdens een korte tussenstop of doorreis in deze badplaatsen kan de vakantiefietser vanaf de terrasjes langs de boulevard onder een genot van een hapje en drankje het drukke strandleven aanschouwen. Vervolgens kan de fietstocht naar de volgende kust- of badplaats voortgezet worden, waar het tafereel zich weer herhaalt. Een korte tussenstop in dorpjes aan de Côte d'Azur of in het binnenland van de Provence is voor menig vakantiefietser of fietstoerist aan te bevelen. De vele palmbomen en terrasjes langs de kade in Sanary-sur-mer wekken bij de fietser een gezellige en gemoedelijke sfeer, die het vissersdorpje uitstraalt. Om het ambachtelijk levenswijze te aanschouwen in een kort tijdsbestek kunnen plaatsjes als Ste Agnès of Beaux de Provence aangedaan worden. De autovrije met keien bezaaide paden en smalle steegjes laten de toeristen slenteren langs de vele eetgelegenheden, souveniers- en ambachtswinkels in deze eeuwenoude dorpjes.
 
Cultuur.     De fietser is aan een cultuurschok onderhevig, als hij de omgeving van de grote steden tijdelijk verlaat. In de omgeving van Nice kan de wielertoerist een keuze maken uit talrijke aantrekkelijke fietsroutes, waarbij even aan de stadsdrukte ontsnapt kan worden. Fietstochten over de hoogvlakten van Caussols of door de bergen uit het Alpes Maritime gebied bestaan voor een groot gedeelte uit verlaten bergweggetjes, die de zwoegende fietser langs diverse bergkloven, bergtoppen en toeristische bergdorpjes als Ste Agnès, Tourettes-sur-Loup en Gourdon leidt. In deze bergdorpjes staat het dorpsleven tussen 14.00 en 17.00 uur tijdelijk stil en kan er geen boodschappen gedaan worden totdat het leven laat in de middag weer op gang komt. Halverwege de middag kan men het beste de diverse toeristische attractie's, die deze dorpjes te bieden hebben, bezoeken. De diverse verkooppunten van regiogebonden produkten in dorpen reflecteren het ambachtelijke leven van de regio. De uitgestrekte lavendelvelden en verkooppunten van lavendelprodukten treft men vooral langs de wegen op de hoogvlakte van Valensole aan. De plaatselijke karakteristieke wijnen van de regio Bouche du Rhône komen uit de gebieden in de buurt van dorpen als Gigondas of Beaumes de Venise.
 
Regionale fietsroutes.     Diverse fietsroutes zijn er in de Provence en Côte d'Azur uitgezet, die de fietser langs de mooiste plekjes van het gebied brengen. De grote regionale fietsroute 'Le Lubéron en vélo' voert helemaal rondom het Luberon bergketen (Massif du Lubéron) en doorkruist diverse varianten in landschappen en talloze (historisch) interessante dorpjes van het Parc Naturel Régional du Luberon. De zwaarte van deze fietstocht hangt af van de gekozen vertrekplaats (Cavaillon of Manosque) en fietsrichting. De ca. 236 kilometer fietsroute is aan de noordkant van de bergketens het zwaarst. Degene, die even van deze regionale fietsroute af wil wijken kan in de omgeving van Apt, Gargas en Roussilon de fietsroute 'l'Ocre' volgen. Deze ruim 50 kilometer lange fietstocht laat de fietser de diverse karakteristieke okergekleurde landschappen, (monumentale) panden en (land)huizen zien en leidt de fietser door de plaatselijke wijngebieden. De fietsroute 'Gorge du Verdon' door het bergachtige gebied Parc Régional du Verdon is een ware must voor de doorgewinterde fietser, die de kilometerslange bergfkloof beklimt van Comps-sur-Artuby naar Moustiers-Ste Marie. Talrijke uitzichtpunten langs het traject bieden de fietser de gelegenheid om even bij te komen van de beklimming of van het spectaculaire vergezicht te genieten. De fietsroute 'La Découverte du Vaccarès' is een ontdekkingsreis door de vlakke noordelijke gebieden van het natuurreservaat Parc Naturel Régional de Camargue, waar de paarsrood gekleurde vegetatie, moerasgebieden en meren voor een groot gedeelte achter het hoge riet verscholen liggen. In dit beschermde natuurreservaat worden de diverse lokale vogelsoorten, wilde leven en toeristen door de vakantiefietser nauwelijks opgemerkt. De toeristische autoroutes 'Corniche d'Or' van Cannes naar St Raphaël over de weg N98 is een leuke fietsroute zonder bewegwijzering en laat de fietser de specifiek roodgekleurde rotsformaties, de vele badplaatsen en stranden langs de Middellandse Zeekust passeren.