The-Lonely-Push-Biker

2005 Nieuw Zeeland

Landschappen.    Degene, die zich graag bezighoudt met een zware krachtinspanning op de fiets en langs de kust en stranden wil fietsen, kunnen zich helemaal uitleven op het schiereiland Coromandel van het Noordereiland. Het schiereiland is niet vergelegen van grote steden als Auckland, Tauranga, Rotorua en Hamilton. De toeristische autoroute 'Pacific Coast' laat de mooiste natuurverschijnselen, afwisseling van wonderschone natuurgebieden en bergen van het schiereiland zien. De route slingert langs de kust en stranden en wisselt regelmatig af met bosrijke gebieden of open heuvelachtige gebieden in het binnenland.
 
De toeristische route langs de kustgebieden en onaangetaste natuurgebieden van de East Cape levert de rondreizende fietser schitterende en afwisselende fietstochten op, die hem naar afgelegen plaatsen in het heuveligachtige binnenland of kust brengt of over de soms steile flanken van bosrijke bergketen Raukumara Range leidt. Zware fysieke inspanningen op de fiets zijn in deze regio niet te vermijden en is er altijd veel lichte tot middelmatig zwaar klimwerk te verrichten. De gravelweg van Tuai naar Murupara via het hooggelegen meer Lake Waikaremoana is een avontuurlijke fietstocht in het Te Urewera National Park. Rondom het meer zijn veel wandeltochten uitgezet, die de fietser na de vele heuvel- en bergritten langs de oostkust ontspanning kunnen bieden.
 
De fietsroute volgens toeristische autoroute ‘Thermal Explorer’ in het centraal gelegen plateau van het Noordereiland is langs geothermische en vulkanische natuurverschijnselen als borrelende modderpoelen, baden van kokend water, spuitende geysers, eeuwenoude vulkaankraters en kratermeren. Bij korte fietstochten heeft de rondreizende fietser genoeg tijd om wandelingen in de natuurreservaten te maken, de toeristische trekpleisters rondom de vulkanen te bezoeken of de in het bos verscholen natuurfenomen van dichtbij te bewonderen. De fietstochten in deze regio bestaan vaak uit lange hellingen, die als vals plat tot steil beschouwd worden, en voert de fietser langs de bosrijke gebieden rondom de grote vulkanen, die midden in het heuvelachtige landschap plotseling aan de horizon opdoemen. Rondom het grote meer Lake Taupo zijn de besneeuwde toppen van de drie vulkanen op een grote afstand zichtbaar.
 
De overtocht van Wellington naar Picton laat de toerist de vele bosrijke inhammen en eilanden in de provincie Marlborough zien. Het noordelijk deel van de regio bestaat uit een bosrijk, heuvelachtig schiereiland omringd door vele eilandjes. De fietser kan serieuze beklimmingen van bergjes (saddles) in de provincie Nelson verwachten en zal in de afgelegen delen van de regio voldoende drank- en etensvoorraad moeten hebben om de middag door te komen. Ten zuiden van Nelson en Richmond zijn veel wijngebieden te vinden. Van Glenhope tot Murchison is het traject langs steile bosrijke bergwanden, rivieren en soms door een open vallei. Vanaf de brug O’Sullivan Bridge start de ruime 25-kilometerslange fietstocht door de nauwe bergkloof Buller Gorge.
  
Het landschap aan de westkust, regio Westland, strekt zich uit van uitstekende kalksteenformaties in zee (Pancake Rocks), dichte regenwouden, zandduinen tot een open door gletsjers aangetaste vlakten. Ongerepte natuurgebieden treft men vooral aan tussen Franz Josef en Haast. Een tussenstop bij één van de toeristische uitzichtpunten stelt de reiziger in staat te wandelen en te genieten van het landschap langs de kust of in het binnenland. De route langs de westkust kan men beschouwen als een opeenstapeling van vele hoogtepunten. De ene keer ben je als fietsreiziger aan het wandelen op een gletsjer (Franz Josef of Fox Glacier) en zestig km verderop beland je via een kilometerslange fietstocht door het dichte regenwoud bij het onaangetaste, verwilderde bosgebied Rimu Forest aan de kust (Bruce Bay) of beland je in een duinlandschap.
 
Aan de westkust zal de fietser de invloed van mijnbouw op het landschap in bepaalde gebieden opmerken, wat een bezoek aan de oude mijnbouwdorpen tijdens een tussenstop zeker de moeite waard maakt. Bij Ship Creek leiden de uitgezette wandelingen de toerist over houten wandelpaden door het moerasgebied en het bos met de vele hoge Karikatea bomen of langs het meer Matuketake Dune Lake en het door vloedgolven aangetaste strand met duinformaties. In de buurt van Fox Glacier kan de men onder gunstige weersomstandigheden bij het meer Lake Matheson schitterende foto’s van de Mount Cook of Mount Tasman maken. Een wandeling rondom het meer en door het dichte regenwoud biedt de fotograferende toerist diverse mogelijkheden om de spiegelreflectie van deze reusachtige bergen op beeldplaat vast te leggen. Degene, die in de buurt van Fox Glacier of Franz Josef is, mag een wandeling of helicoptervlucht over de gletsjers zeker niet missen.
 
Het landschap in de regio Otago bestaat vooral uit heuvel- en bergachtige gebieden. In Otago kan de fietsreiziger avontuurlijke fietstochten maken over verlaten gravelwegen bij de grote meren Mavora Lakes. In de omgeving van de meren neemt men een overgang van kale berghellingen, waar nauwelijks vegetatie te bespeuren is, naar bosrijke bergflanken en een open landschap. Bij hevig regenval kan in de buurt van de kale bergflanken de weg blank staan. Het snelstromende water, afkomstig van de bergen, vormt een diepe geul met grof gravel en kan een oversteek zonder natte voeten nauwelijks verhinderen. In de buurt van Te Anau zijn de bergtoppen van Fiordland op een grote afstand waar te nemen. Degene, die zich graag bezighouden met een zware krachtinspanning op de fiets kunnen zich uitleven op de steile flanken van bergpassen als Haast Pass en Lindis Pass. 
 
Bezienswaardigheden.    De rondreizende fietstoerist, die de toeristische autoroute ‘Pacific Coast’ van Clevedon tot Wairoa op het Noordereiland volgt, zal enigzins de invloed van de Maori’s betreffende traditie, cultuur of historie opmerken. Degene, die de autoroute S.H. 6 van Havelock naar Queenstown op het Zuidereiland volgt, zal ervaren dat de invloed van de oude traditie en historie van de Maori’s beduidend minder is, want er zijn nauwelijks oude gebouwen, overblijfselen of sculpturen van de Maori’s te vinden. De rondreizende toerist is vooral aangewezen op de vele natuurreservaten of nationale parken (Westland N.P., Mount Aspiring N.P. en Fiordland N.P.) langs het traject.
 
De route ‘Pacific Coast’ wisselt de kustroute af met ongerepte bosrijke natuurgebieden in het binnenland van het schiereiland Coromandel Peninsula en de oostkust van het Noordereiland en leidt de fietser langs druk bevolkte steden en afgelegen dorpjes, waar sporen of overblijfselen van Maori cultuur terug te vinden zijn. Het kleine spoorwegnetwerk (Driving Creek Railway) door het bos is aangelegd in de buurt van Coromandel Town en onderhouden door een stel treinfanaten. Een fantastische treinreis leidt de groep toeristen over de steile heuvels en door het bos, dat voornamelijk uit reusachtige Kauri en Rimu bomen bestaan. Over een één-baans spoor en na veel keerwerk op de wissels bereikt de trein het hoogst gelegen punt, de toren Eye-full Tower (ca. + 178m), waar de toerist een schitterend vergezicht van het schiereiland Coromandel en de eilanden in de Hauraki Gulf krijgt.

In diverse plaatsen in de regio Bay of Plenty vertonen de Maori’s in oude gebouwen (Maraes) hun eeuwenoude gewoonten en gebruiken aan de toeristen. De toeristische autoroute ‘Thermal Explorer’ van Rotorua naar Turangi laat vooral de impact van de vulkaanuitbarstingen en geotherische natuurverschijnselen op de leefomgeving van de lokale bevolking zien. Waimangu Volcanic Valley biedt de toerist drie wandeltochten, die achterelkaar uitgevoerd kunnen worden naar het meer Lake Rotomahana aan. De wandelingen zijn langs diverse kraters (Zuidelijke krater, Echo krater, Inferno krater), stomende kratermeren (Frying Pan Lake), poelen en terrassen. In de omgeving van Rotorua kunnen de toeristen de historische route langs de Burried Village, Thermal Village en Roturua Museum volgen. De route geeft een goed beeld van de dramatische dag (10 juni 1886) tijdens de uitbarsting van vulkaan Tarawera, waarbij 120 mensen om het leven kwamen.  In het park Wai-O-Tapu Wonderland kunnen de bezoekers de immens grote terrassen, ingestorte kraters en de kleurrijke en stomende pools bezichten. In de buurt van het park bevindt zich de geyser Lady Knox Geyser, diet dagelijks omstreeks 10:15 uur een twintig meter hoge heetwater straal de lucht inspuit. 

Het vulkanische landschap in het Tongariro National Park (Taupo district) bevat beroemde locatie’s, waar bepaalde scènes uit de film Lord of the Rings opgenomen zijn. In het nationale park zijn diverse korte en lange wandel- of trektochten uitgezet, waarvan de ééndaagse trektocht de Tongariro Cross de bekendste is. Degene, die voldoende tijd heeft, kan deze wandeltocht niet voorbij laten gaan. De weersomstandigheden in dit park kunnen dagenlang extreem winderig of mistig zijn, waardoor de wandel- en trektochten naar de top van de vulkanen niet of nauwelijks mogelijk zijn vanwege de beperkte zicht en gevaarlijke situatie’s als harde windstoten, die op grote hoogte plaats kunnen vinden. Bij afgelasting van de Tongariro Cross zijn er alternatieve wandeltochten naar de laag- en hooggegelegen kratermeren (Lower en Upper Tama Lakes) en watervallen op 1300 meter hoogte. 

De impact van oude mijnbouwgebieden en het mijnbouwverleden in de provincie Westland zijn op bepaalde plaatsen (Ross) nog waar te nemen. In deze plaatsen zal de toerist wat overblijfselen van oude mijnschachten, tunnels, mijnwerktuigen kunnen aantreffen. Veel Nieuwzeelanders noemen de kalksteenformaties Pancake Rocks bij Punaiki het achtste wereldwonder. Bij vloed spuit het zeewater door de gaten van de kalksteenformaties en levert een spectaculair schouwspel op. De gesteenteformatie langs de kust is voor iedereen toegankelijk. Een wandeling op één van de gletsjers (Fox Glacier of Franz Josef Glacier) is voor menig toerist een unieke belevenis, die men niet mag missen bij een bezoek aan het Westland National Park. In het grote nationaal park zijn de DOC uitgezette wandelingen bij Lake Matheson absoluut de waard om te maken, opdat men onder gunstige weersomstandigheden een spiegelreflectie van Mount Cook en Mount Tasman in het meer kan waarnemen.
 
Op weg naar het uiterste zuiden van het Zuidereiland biedt de toeristische bezienswaardigheden voldoende mogelijkheden om de route van Haast naar Queenstown of Te Anau tijdelijk te onderbreken voor een meerdaagse verblijf in de provincie Otago. De bergpas Haast Pass verbindt de bergachtige gebieden in de regio Otago met de Westcoast. In de omgeving van de bergpas kunnen de toeristen een tussenstop of de door DOC uitgezette wandelingen bij één van de vele watervallen (Roaring Billy Falls en Thunder Falls) maken. Ongerepte natuurgebieden treft men vooral in Mount Aspiring National Park, dat zich uitstrekt tussen Haast en Wanaka. Queenstown kan men als een goede uitvalbasis voor excursies naar de afgelegen fjorden Milford Sound en Doubtful Sound in Fiordland National Park beschouwen.
 
Plaatsjes Te Anau en Manapouri in de provincie Southland kan men als uitvalbasis voor een dagtocht naar de Milford Sound of Doubtful Sound nemen. Beide dagtochten laten de toerist kennismaken met wildlife in de fjorden. Op het hoogste punt (Homer Tunnel) van de route Te Anau Downs naar de Milford Sound voltrekt zich een dramatische landschapsverandering, waarbij de bergtop Mitre Peak (+ 1682 m) de blikvanger van de Milford Sound is. De Doubtful Sound is alleen te bereiken na een oversteek over het door een gletsjer gevormde meer Lake Manapouri. Dagelijks zijn circa honderd toeristen toegelaten in de Doubtful Sound, waardoor er een enorme stilte in het gebied heerst en de wonderschone natuurreservaat onaangetast blijft. Vanaf de bergpas Wilmot Pass (+ 671 m) kan men onder gunstige weersomstandigheden de Doubtful Sound goed fotograferen. 
 
Afgelegen gebieden.     De toeristische autoroute 'Pacific Coast' leidt de fietser langs heuvel- en bergachtige afgelegen gebieden aan de oostkust van het Noordereiland en natuurreservaat Te Urewera National Park. In de afgelegen gebieden zijn er kleine dorpen, waar nauwelijks overnachtingsmogelijkheden, supermarkten of general store aanwezig zijn en het mobiele telefoonnetwerk van Vodafone zich beperkt tot een paar grote plaatsen (Gisborne, Opotiki etc.) of dorpen (Hicks Bay, Tokomaru Bay). Op het Zuidereiland zijn de bergachtige gebieden langs de westkust te vinden. 
 
Services.     Creditcard (Mastercard of Visa) en veel geld kunnen in afgelegen gebieden uitkomst bieden bij betalingen in restaurants, winkels of hotels. In afgelegen plaatsen is er vaak één winkel (general store) aanwezig, waar men allerlei spullen, voeding en drank kan kopen. Betalingen kunnen in afgelegen gebieden met een creditcard verricht worden om genoeg contant geld in de portemonnaie te houden. In de grote steden op zowel het Noorder- als het Zuidereiland zijn bankfilialen, tankstations, diverse aanbod van winkels (fietswinkels, supermarkten) en diensten (touroperators, postkantoren, vervoersmaatschappijen) aanwezig, waar de vakantiefietser de verdere voortzetting van de fietstochten optimaal kan voorbereiden. De kleine toeristische plaatsjes (Franz Josef, Te Anau en Fox Glacier) op het Zuidereiland hebben veel voorzieningen met betrekking tot winkels en diensten op kleinschalig niveau. In deze plaatsen kan de toerist ’s-avonds laat nog diverse boodschappen doen of deelname aan activiteiten in het hotel, jeugdherberg, backpacker hostel of bij een touroperator regelen. Diverse touroperators bieden de toeristende mogelijkheid aan om geschikte kledingstukken, wandel- of bergschoenen of uitrusting te huren. In sommige toeristische plaatsjes (Punakaiki, Franz Josef en Fox Glacier) kan een fietsspeciaalzaak ontbreken.
 
De fietser, die de autoweg S.H. 6 van Nelson naar Queenstown volgt, zal dagenlang door de bergkloof (Buller Gorge) en natuurreservaten (Westland National Park, Mount Aspiring National Park) fietsen. In deze gebieden liggen dorpen, die door de fietser als spooksteden opgemerkt worden, want er zijn nauwelijks mensen op straat waar te nemen. De dorpen zijn ver afgelegen van de bewoonde wereld en liggen langs autowegen, waar de fietser niet veel hinder ondervindt van passerend auto- of vrachtverkeer. De onderlinge afstanden tussen de grote steden langs deze autoweg kunnen meer dan 300 kilometer zijn, waardoor de reizende fietser dagenlang geen gebruik kan maken van bepaalde diensten (fietswinkels, supermarkt, tankstation of bankfiliaal). In afgelegen plaatsen is er vaak slechts één winkel (general store) aanwezig, waar men allerlei spullen, voeding en drank kan kopen.
 
Gradientverloop.     Heuvel- en bergachtige gebieden op het Noorder- en Zuidereiland verplichten de rondreizende fietser tot aanschaf van goede fietsgidsen om inzicht te krijgen in het gradiëntverloop van de fietsroute. In Nieuw Zeeland zijn namelijk weinig vlakke étappes te vinden. De rondreizende fietser kan zich opmaken voor een reeks bergen op de toeristische autoroute ‘Pacific Coast’ van Clevedon naar Wairoa, die hem/haar langs afgelegen plaatsjes en natuurfenomenen aan de oostkust van het Noordereiland en het schiereiland Coromandel leidt. De bergen langs deze autoroute zijn aan het begin of einde van een fietstocht. De gemiddelde fietsafstand op de bergflank en te overbruggen hoogteverschil zijn resp. ca. vier kilometer en 225 meter, wat een redelijke basisconditie van de fietser vergt voor de bedwinging van deze bergen in een redelijk heuvelachtig landschap. Op de autoweg State Highway 6 van Nelson naar Queenstown bevinden zich minder bergen op het heuvelachtige traject t.o.v. toeristische autoroute ‘Pacific Coast’ op het Noordereiland, echter de heuvels zijn minder steil. De gemiddelde fietsafstand op de bergflank en te overbruggen hoogteverschil zijn langer en bedragen resp. ca. zes kilometer en 288 meter. De bergtoppen liggen vaak in afgelegen natuurgebieden en vormen een verbindingsweg tussen bergdorpen.

Klimaat.     Het zachte maritieme klimaat in Nieuw Zeeland kan voor de rondtrekkende fietser een verademing zijn om tijdens de zware fietstochten niet oververhit of onderkoeld te geraken. Op het Noordereiland treft men in de omgeving van Auckland en het schiereiland Coromandel Peninsula zachte winters en vochtige zomers aan. Soortgelijk klimaat is ook in de regio’s Bay of Plenty en Hawkes Bay te vinden, maar het is er droger en zonniger. Extreme of snelveranderende weersomstandigheden vinden vooral plaats in bergachtige gebieden van Te Urewera N.P. en Tongariro N.P. In deze beschermde landelijke natuurreservaten kunnen de zonnige, droge perioden plotseling afgewisseld worden door hevige regen- , hagel of sneeuwbuien gedurende de maanden september en oktober. Andere zonnige en relatief droge gebieden treft men in de regio’s Golden Bay en Marlborough aan, die ten noorden van het Zuidereiland liggen. De gemiddelde dagtemperatuur van deze regio’s ligt in de lente- en wintermaanden beneden die van de regio’s Hawkeys Bay en Plenty Bay op het Noordereiland. Langs de westkust van het Zuidereiland treden vaak snelveranderende weersomstandigheden op, waarbij stevige regenbuien in de omgeving van het plaatsje Hokitika een normaal verschijnsel zijn en dichte mist en regenbuien in Fiordland N.P. vaak voorkomen. Langs de westelijke kustgebieden treft men de gevreesde mug (sandfly) op allerlei plaatsen (zelfs in openbare toiletten!) aan en is het aan te bevelen om middelen te gebruiken die de muggen verjagen.