The-Lonely-Push-Biker

2007 Patagonie (Chili & Argentinie)

Landschappen.     De mooiste regio's Region X en Region XI liggen in het zuiden van chileens Patagonie. De avontuurlijke weg (Ruta 7) in deze regio’s is beter bekend als de Carretera Austral en leidt de fietser langs diverse gevarieerde landschappen, die zich uitstrekken van meanderende rivieren tot azuurblauwe meren, van wildernis tot kale bergvlaktes en van intens dichte bossen tot ontoegankelijk fjordenlandschap. In de buurt van de stad Coyhaique zijn de enorme open, kale plekken in het landschap veroorzaakt door de vroegere kolonisten, die land hebben veroverd door het dichte regenwoud plat te branden. De bijzondere flora en fauna langs de beruchte reizigersweg zijn nu in diverse nationale parken en natuurreservaten beschermd. 
 
Regio XII heeft één van de beroemdste wandel- en hikingparadijs op aarde, dat bijna alle landschappen van Patagonie herbergt. Het nationale park Torres del Paine laat de reiziger kennis maken met de verscheidenheid aan flora en fauna. Bij het meer Lago Amarga zijn de granieten, verticaal uitstekende torens Torres del Paine een beeldbepalende plaats voor veel hikers en wandelaars. Een ander karakteristiek oriëntatiepunt in het park zijn de befaamde bergtoppen Cuernos del Paine, die in de verte op een net geslepen, rechtop staande houten potloodpunten lijken. De wandeling naar de beroemde bergtoppen kenmerkt zich vooral door de vele uitzichten over lagunes, bossen, watervallen en gletsjers.
 
De autoweg Ruta 40 in het zuidelijk deel van Argentinie staat bekend als de Patagonia Austral en leidt de fietser langs uitgestrekte, winderige pampasvlakten van de provincie Santa Cruz. De reusachtige ijsvelden bepalen op een afstand van tientallen kilometers nog het landschap. De dunbevolkte merendistricten Neuquen en Region IX in resp. argentijns en chileens Patagonie zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De route langs de zeven meren (Seven Lakes Drive) en in de nationaal parken laat de reiziger kennis maken met de verscheidenheid aan flora en fauna. De schoonheid van het landschap in het merendistrict is mede bepaald door de aanwezigheid van vele meren en met sneeuw bedekte vulkanen van de Andes bergketen.
 
Bezienswaardigheden.     De rondreizende fietstoerist, die de avontuurlijke reizigersroute Carretera Austral van Chaiten naar Villa O’Higgins volgt, zal weinig historische gebieden met tradities en cultuur in de regio's Region X en Region XI van chileens Patagonie opmerken. Hij is vooral aangewezen op de vele natuurreservaten of nationaal parken. De beruchte autoweg leidt de fietser langs diverse gevarieerde landschappen, die je als een bezienswaardigheid van de regio kan beschouwen. Op het traject van Chaiten naar Cochrane zijn het dichte regenwoud van nationaal parken Pumalin en Queulat, gletsjerlandschap van natuurreservaat Rio Simpson en bosrijke berglandschap in het natuurreservaat Cerro Castillo de bezienswaardigheden van de regio. In de nationaal parken zijn er genoeg wandel– en hikingroutes uitgezet. In de omgeving van Puyuhuapi zijn er genoeg faciliteiten om avonuurlijke activiteiten te ondernemen en bevinden zich de thermische baden Termas de Puyuhuapi, waar je even tot rust komt. Tussen Cerro Castillo en Cochrane waant de reiziger zich in een andere wereld, dat voornamelijk door de ongerepte natuur- en moerasgebieden langs de meanderende rivieren Rio Ibanez en Rio Murta bepaald wordt. Na passage van Cochrane bevind je je in een vrij ontoegankelijk fjordenlandschap. De omgeving van Puerto Yungay in het district Tortel kan men als één van de laatste wildernissen van Patagonie beschouwen, waar de mens nog niet ingegrepen heeft. Het deel van autoweg eindigt in Villa O’Hiiggins, waar de fietser via een veerdienst de overtocht naar Argentinie kan maken. Voor veel fietser is het een uitdaging om de 24 kilometer lange mountainbike route van Candelario Mansilla (Chili) naar het meer Lago del Desierto (Argentinie) in vijf uur af te leggen. De fietser trotseert veel steile hellingen en zal veel oversteken wagen over de poelen in het dichte bos, voordat hij Argentinie bereikt.
 
Degene, die de nationale autoweg Patagonia Austral (Ruta 40) vanaf het meer Lago Viedma naar Cancha Carrera in de argentijnse provincie Santa Cruz volgt, bevindt zich alleen maar op de kale, uitgestrekte pampasvlakten en zal ook hier weinig historische gebieden met tradities en cultuur aantreffen. Hij is vooral aangewezen op de toeristische steden El Chalten en El Calafate, die alleen via een doodlopende autoweg te bereiken zijn. De reusachtige ijsvelden van het nationaal park Los Glaciares zijn op een afstand van tientallen kilometers nog waar te nemen en liggen niet dicht bij de toeristische autoweg Ruta 40. Vanuit El Calafate kan men vrij gemakkelijk een bezoek aan de wereldberoemde gletsjer Perito Moreno brengen. Het uitzicht op de grote ijsmassa, dat een grote dam in het meer vormt, en de gigantische knallen van afbrekende ijspegels laten de aandachtige toeristen getuigen van een oorverdovend spektakel stuk. Diverse rondvaartboten varen langs diverse ronddrijvende ijsschotsen en de reusachtige ijsvelden (Viedma en Uppsala gletsjers) en stellen de bezoekers in staat rondom het meer Lake Onelli te wandelen, waar de vier gletsjer samen komen. Deze gletsjers zijn alleen te bezichtigen via georganiseerde groepsreizen. Bij El Chalten kunnen wandelaars en hikers diverse trektochten naar de karakteristieke bergtoppen Fitz Roy maken.
 
De toeristische trekpleisters van de regio Region XII in het uiterste zuiden van Chili bevinden zich in het wandel & hiking paradijs van de wereld, Torres del Paine. Dit wereldberoemde park is een waardige afsluiter van een ontdekkingsreis door Patagonie. De aantrekkingskracht van de beroemde bergtoppen Torres del Paine doen veel toeristen besluiten om de negen kilometerlange wandeling te maken, opdat ze zich kunnen vereeuwigen met de verticale granieten torens.
 
De terugreis naar de bewoonde wereld van Patagonie kan met een schip van rederij Navimag gemaakt worden. De cruise van Puerto Natales naar het 1500 kilometer verderop gelegen Puerto Montt duurt vier dagen en voert in noordwaartse richting langs de chileense fjorden, nauwe zeedoorgangen (Patagonia Channels) en gletsjers. Indien het vaarschema en de weersomstandigheden het toelaten, dan kan men een bezoek aan gletsjer Amalia brengen. De laaghangende bewolking kunnen het mooie uitzicht op de Patagonische ijsvelden verhinderen.
 
In het merendistrict van Patagonie zijn historische gebieden met tradities en cultuur van Mapuchu indianen en Jezuiten te vinden. De europese invloeden en het christelijke geloof heeft vooral zijn sporen actergelaten op het eiland Chiloe en in de grote steden van de regio IX. Diverse kleurrijke houten kerkjes bevinden zich in het centrum van pittoreske vissersdorpjes en steden. Het traject tussen Esquel en San Martin de los Andes is de weg langs de zeven meren (Seven Lakes Drive) en laat de fietsreiziger kennis maken met de verscheidenheid aan flora en fauna en met sneeuw bedekte vulkanen. Veel meren liggen verscholen in de bosrijke gebieden van national parken P.N. Nahuel Huapi en P.N. Lanin.
 
Afgelegen gebieden.    Een afgelegen gebied in een Zuid-Amerikaans land kenmerkt zich door geen bereik op het mobiele telefoonnetwerk, minimale aanbod van alternatief vervoer en schaarste aan secundaire diensten (bankfilialen, fietswinkels, postkantoren, winkelcentra etc). Voor de bevoorrading aan drank en voedsel in Patagonie zal de fietsreiziger met deze schaarste aan diensten in de afgelegen gebieden van Patagonie rekening moeten houden, omdat de onderlinge afstand tussen bepaalde diensten niet op een normale fietsafstand van 80 kilometer in één dag liggen. In de afgelegen gebieden is het daarom niet onverstandig om een grote voorraad aan drank en voedsel voor een paar dagen aan te leggen. Een schaarste aan primaire diensten (tankstations, overnachtingaccommodaties en supermarkten) langs de toeristische autoroutes Patagonia Austral en Carretera Austral zijn vooral in de zuidelijk gelegen gebieden van Patagonie te vinden. De onderlinge afstanden tussen de steden met een groot aanbod aan secundaire diensten voor de fietsreiziger kunnen meer dan 300 kilometer bedragen.
 
De afgelegen gebieden in Santa Cruz en Region XII (resp. argentijns en chileens Patagonie) zijn vooral de uitgestrekte pampasvlakten. Op deze vlaktes bevinden zich de grote veehouderijen (estancias), die door argentijnse familie’s in stand gehouden worden. Na tientallen kilometers kan de reiziger weer een grote veehouderij aantreffen en zal hij opmerken dat de huizen op de pampasvlakte omringd zijn door hoge bomen, die de sterke wind - afkomstig van de Andes bergketen – opvangen. De onderlinge afstanden tussen de toeristische plaatsjes met diverse dienstverleningen kunnen meer dan 300 kilometer zijn. De fietsreiziger, die een meerdaags bezoek aan het nationaal park Torres del Paine brengt, kan zich voorbereiden in de grote havenstad Puerto Natales, dat ongeveer honderd kilometer ten zuiden van het park ligt. De fietsreiziger heeft ook een laatste mogelijkheid in Cerro Castillo om een drank- en voedselvoorraad aan te leggen.
 
De afgelegen gebieden in het merendistrict liggen in het argentijns deel van Patagonie. In de provincie Neuquen bevinden zich naast de beruchte pampasvlakten veel bosrijke gebieden in nationaal parken en natuurreservaten en is de wind weer de grootste tegenstander van de fietser. Het merendistrict van Chili (Region IX) is zeer toeristisch ingesteld, waardoor de afgelegen gebieden niet opvallen. De bergpassen van en naar Chili liggen hooguit op 150 kilometer van een toeristische plaats vandaan, waardoor de fietser gemakkelijker voorzien is in zowel primaire als secundaire dienstverlening.
 
Services.     Veel contant geld (min. 300 euro) kunnen in afgelegen gebieden uitkomst bieden bij betalingen in restaurants, winkels, campings of hotels. In toeristische gebieden kan de reiziger betalingen verrichten met zijn kredietkaart (Mastercard of Visa). Hij dient wel rekening te houden dat de kredietkaart niet een algemeen geaccepteerd betalingskaart is. In de grote steden zijn bankfilialen, pinautomaten, tankstations, diverse aanbod van winkels (fietswinkels, grote supermarkten) en diensten (touroperators, postkantoren, vervoersmaatschappijen) aanwezig, waar de fietser de verdere voortzetting van de fietstochten optimaal kan voorbereiden. In de afgelegen plaatsen is er vaak één supermarkt of tankstation aanwezig, waar men een beperkt aantal producten, voeding en drank kan kopen. In deze afgelegen plaatsen kan het voorkomen dat de pinautomaten of bankfilialen niet aanwezig zijn. In bijna alle plaatsen in Patagonie kan de toerist ’s-avonds laat nog diverse boodschappen doen, echter secundaire diensten (bankfilialen, fietswinkels, postkantoren, winkelcentra etc) kunnen tussen 13:00 en 16:00 uur gesloten zijn. Deze diensten worden in niet-toeristische gebieden zeker niet na 19:00 uur meer geboden. Degene, die een meerdaags bezoek aan het nationaal park Torres del Paine brengt, is het beste af door zich voor te bereiden in de grote havenstad Puerto Natales. In het park liggen de prijzen voor huren van materiaal, voedsel en drank aan de hoge kant.
 
Langs de autowegen Ruta 7 en Ruta 40 zal de fietser op weg naar het uiterste zuiden van Chili en Argentinië weinig fietswinkels tegemoet rijden, waardoor hij zich verplicht tot het opnemen van diverse reserveonderdelen (remkabels, remblokken etc) in de fietstassen of tot het uitvoeren van noodzakelijke fietsreparaties in de grote stad. Langs de bovengenoemde autowegen zijn de grote plaatsen of toeristische plaatsjes soms honderden kilometers van elkaar verwijderd. In Chili en Argentinie zijn de in Europa verkrijgbare fietsonderdelen in grote fietsenwinkels te koop. In het merendistrict van Patagonie bevinden zich genoeg toeristische plaatsen, waar de fietsreiziger zijn fiets kan laten repareren. De onderlinge afstand tussen deze plaatsen kunnen groot genoeg zijn, die de fietser niet zo maar in een dag kan overbruggen. In het drukke hoogseizoen (december/januari) zijn de monteurs vaak bereid voor de rondreizende westerse fietser extra herstelwerkzaamheden aan de fiets te verrichten. Afhankelijk van de aard en grootte van de reparatie is de fietser vrij snel in staat om de fietstocht verder voort te zetten.
 
Gradiëntverloop.     De zwaarste bergétappes (1eΔ en 2eΔ) bevinden zich bij de grensovergangen tussen chileens en argentijns merendistrict. De te bedwingen bergpassen liggen op meer dan 600 meter hoogte. De meer dan 1000 kilometer lange autoweg Ruta 7 (Carretera Austral) in het zuiden van Chili bezorgt de fietsreiziger een waar wielerspektakel. Het blijft een echte uitdaging om de zwaar beladen fiets over de vele heuvels en bergjes te krijgen, echter de heuveltjes zijn niet plotseling opkomend in het landschap zoals de heuvels in Schotland en het Noordereiland van Nieuw Zeeland (undulating hills). Gemene klimmetjes over de heuvels bevinden zich in de omgeving van nationaal park Torres del Paine en het zuidelijk deel van het eiland Chiloe. Het gradiëntverloop van het zuidelijk deel van de Ruta 40 (Patagonia Austral) is soms heuvelachtig in de uitgestrekte pampasvlakten. Menig fietser zal de sterke windvlagen in argentijns Patagonie lastiger vinden dan de bedwinging van steile heuvels en bergpassen.