The-Lonely-Push-Biker

2008 Zuid Afrika

Landschappen.    De toeristische route ‘the Garden Route’ langs de kust- en natuurgebieden van de Western Cape en Eastern Cape levert de rondreizende fietser schitterende en afwisselende fietstochten op, die hem naar afgelegen plaatsjes in het heuveligachtige binnenland of langs de kust van de Indische Oceaan brengt. Zware fysieke inspanningen zijn niet te vermijden en is er altijd wel lichte tot middelmatig zwaar klim- en daalwerk te verrichten. De route via de landelijke autosnelweg N2 is voor een deel langs de rivierdeltagebieden en stranden en leidt de fietser in het binnenland over een laagvlakte, waarbij de gemiddelde maximale hoogte ongeveer 200 meter bedraagt. De laagvlakte kent veel bosrijke gebieden en open vlaktes, waar in het voorjaar veel bloemen en planten in volle bloei te vinden zijn. Door het grillige verloop van de wegen in de omgeving van Kaapstad kan de fietser het Kaapschiereiland en de omliggende wijngebieden tot een van de mooiste gebieden van Zuid Afrika beschouwen. Het landschap op het afgelegen schiereiland lijkt veel op die van de Noordkaap op het Noorse eiland Magaroya, echter het schiereiland heeft een grote verscheidenheid aan flora en fauna te bieden.

Degene, die zware krachtinspanningen op de fiets wil vermijden, fietst de toeristische route ‘Westcoast’ langs de Atlantische kust. De route is over de regionale autoweg R27 van Kaapstad naar Vanrhynsdorp en leidt de fietser langs ongerepte natuurgebieden, lagoons en witte stranden. De route kent veel beschermde natuurgebieden, waar schildpadden, struisvogels, slangen en diverse vogelsoorten  te vinden zijn. Deze gebieden zijn internationaal vooral bekend om de jaarlijkse vogeltrek en trekken veel vogelaars uit de hele wereld. De overgang naar semiwoestijngebied treft men op het noordelijke deel van deze toeristische route.


De autoweg N7 van Kaapstad naar Windhoek is beter bekend als de toeristische autoroute ‘Cape Namibia’ en laat de uitgestrekte semiwoestijngebieden van de regio Northern Cape zien  Deze autoweg gaat vanaf Vanrhynsdorp geleidelijk aan omhoog en bereikt de hoogvlakte (+ 1000 m) nabij Springbok. De bergachtige gebieden in deze regio kennen een uniek ecosysteem, waar veel wilde bloemen en unieke woestijnplanten in het voorjaar te vinden zijn.

Bezienswaardigheden.    Op de autoroutes N2 (the Garden Route) en R27 (Westcoast) zijn er diverse bezienswaardigheden. De rondreizende fietstoerist  is vooral aangewezen op de natuurreservaten of nationale parken, want veel bezienswaardigheden liggen niet dicht bij de toeristische routes. Kaapstad en de omliggende gebieden heeft veel toeristische trekpleisters. Een van de beroemdste de kustroutes in Zuid Afrika is de tolweg van Hout Bay naar Kaapstad (Chapman’s Peak drive) met uitzichten op de steile, bosrijke bergwanden van het schiereiland en de steile rotsformaties (twelve apostles) in zee. Degene, die deze route van zuid naar noord fietst heeft als climax de beroemde uitzicht op de Tafelberg, die een schitterende landmark van Kaapstad vormt. De toeristische routes in de beroemde wijngebieden van Stellenbosch en Franschhoek leiden de rondreizende toeristen langs de vele wijnhuizen en hun karakteristieke wijnen. Walvis spotten vanaf de kust is een populaire bezigheid voor menig toerist in de Kaap- en Overberg regio. Bij Hermanus Bay bieden een paar toeroperators van mei tot en met november walvissafari aan.

Afgelegen gebieden.     De autoweg N7 'Cape Namibia’ leidt de rondreizende fietser na passage van Vanrhijnsdorp langs de afgelegen bergdorpjes in de heuvel- en bergachtige gebieden van de regio Northern Cape. In deze gebieden zijn in de kleine dorpen vaak maar een paar overnachtingsmogelijkheden met één supermarkt en/of één general store te vinden. Het mobiele telefoonnetwerk is in de omgeving van de bergdorpjes redelijk goed. De afstand tussen de dorpjes of steden in de Northern Cape kan zo honderd kilometer bedragen en de fietser dient in de zomer rekening te houden met een zeer hoge temperatuur, die ver boven de veertig graden kan oplopen in de buurt van de oranjerivier nabij Viooldrif.

Services.
     Creditcard (Mastercard of Visa) en veel geld kunnen in afgelegen gebieden uitkomst bieden bij betalingen in restaurants, winkels of hotels. In deze plaatsen is er vaak één supermarkt en/of winkel (general store) aanwezig, waar men allerlei spullen, voeding en drank kan kopen. Betalingen kunnen in afgelegen gebieden met een creditcard verricht worden. Het is wel verstandig om voldoende contant geld in de portemonnaie te houden. In de grote steden langs de toeristsche autoroute ‘Garden Route’ zijn bankfilialen, tankstations, diverse aanbod van winkels (fietswinkels, supermarkten) en diensten (touroperators, postkantoren, vervoersmaatschappijen) aanwezig, waar de rondreizende fietser de verdere voortzetting van de fietstochten optimaal kan voorbereiden. Een paar zuidafrikaanse banken bieden de voldoende geldautomaten voor opname van contant geld met een europese pinpas, dat voorzien is van een CIRRUS of MAESTRO logo. De fietser, die op weg is naar Namibië, treft alleen in Springbok een goede fietsspeciaalzaak aan en zal in de afgelegen gebieden van de regio Northern Cape en langs de westkust voldoende contant geld en reserveonderdelen bij zich moeten hebben. De kleine geldautomaten in de afgelegen gebieden laten het vaak afweten en beperken zich tot een opname van hooguit 20 euro. Vooraf dient men toestemming te vragen aan de eigenaar van de winkel omdat het geld uit de kas van de winkelier komt.

Geld.     De munteenheid in Zuid Afrika is de Zuidafrikaanse Rand, dat ook een wettelijk geaccepteerde munteenheid in Namibie is. Afrikaanse banken en geldwisselkantoren accepteren euro's en amerikaanse dollars als een wettelijk ruilmiddel voor de eigen valuta, waarbij de amerikaanse dollar nog de voorkeur geniet. In toeristische gebieden en op de luchthavens kan men soms met de Amerikaanse dollarbiljetten of Europese eurobiljetten betalingen verrichten.

Creditcard.       VISA en Mastercard zijn de meest gebruikte credit cards in Zuid Afrika. In afrikaanse landen is VISA een grote speler m.b.t. electronische betalingsverkeer en is het voor de reiziger zeer nuttig om een VISA betaalkaart op zak te hebben. Houd rekening met het fenomeen 'skimming' in grote steden en toeristische gebieden en blijf toezicht houden op de credit card. 

Traveller cheques.
       Afrikaanse banken accepteren alleen traveller cheques onder de voorwaarde dat de afgifte van de cheques officieel door een bank bevestigd en bekrachtigd is. Afrikaanse banken willen naast een aankoopbewijs en geldige paspoort een (engelstalig) officieel document, waarin de bank een verklaring afgeeft over de uitgifte van de traveller cheques en het document van een officieel bankstempel voorziet. Over het algemeen stellen kleine geldwisselkantoren, die niet onder toezicht van de banken vallen, minder eisen en accepteren een geldige paspoort en een aankoopbewijs. Let op het invullen van de cheques, want incorrect ingevulde cheques zullen niet in behandeling genomen worden. Vraag aan de balie eerst om details en vul vervolgens de traveller cheques in. Last but not least, Vergeet je paspoort niet en koop de traveller cheques in amerikaanse dollars!

Gradientverloop.     De beschrijvingen van gradientverloop hebben alleen betrekking op de drie regio’s Eastern Cape, Western Cape en Northern Cape, waardoor er geen algemeen beeld over Zuid Afrika gegeven kan worden. In de regio Western Cape bevinden zich diverse zwaardere en hooggelegen bergpassen (Swartberg, Sir Lowry’s etc.). Bergpassen (3eΔ) zijn te vinden langs de toeristische route ‘Garden Route’ in de regio Western Cape. Deze bergpassen liggen niet langs de autosnelweg N2, maar langs de oude regionale, secundaire autowegen (R102 etc.).  De heuvelachtige gebieden in de regio Northern Cape maken de de fietstochten over de nationale autoweg N7 (toeristische autoroute Cape Namibia) zwaar in de hete zomer. Op weg naar Namibie ontkomt de fietser niet aan de geleidelijke klim naar de hoogvlakte vanuit Vanrhynsdorp naar Steinkopf.

Klimaat.     De rondreizende fietser dient in Zuid Afrika rekening te houden met hete zomerse temperaturen, die in alle provincies kan oplopen tot ruim boven de dertig graden. Degene, die in de zomer op weg is naar Namibië, treft tropische  temperaturen van 40 graden Celcius aan in de semiwoestijngebieden van de Northern Cape. In deze droge gebieden zal de fietser voldoende moeten drinken om uitdroging tegen te gaan. In het voor- en najaar zijn de weersomstandigheden vrij in alle Zuid-Afrikaanse regio’s vrij aangenaam voor de fietser. De winter daarentegen kan in de bergachtige gebieden vrij koud zijn.