The-Lonely-Push-Biker

2010 Zuid-China

Volksaard.    De chinese samenleving bestaat uit diverse bevolkingsgroepen, wat het omschrijven van het chinese volksaard niet vergemakkelijkt. Degene, die een lange reis in het zuiden van China maakt, zal een paar karakteristieke, opvallende eigenschappen van de Chinezen kunnen opdreunen.
 • Net als de Japanners houden de Chinezen zich strikt aan de opgelegde bureaucratische procedures, wat in de ogen van een buitenlander nog al storend is. Ze bepalen hoe de uitvoering van de procedures plaatsvinden. De buitenlandse toerist kan de procedures omzeilen door handig gebruik te maken van de ontstane ruis tijdens het communiceren. Een verontwaardigde blik of een boze houding aannemen helpt vaak. Vanaf dat moment stribbelen de Chinezen niet meer tegen. De Chinezen beseffen dat de buitenlanders hen toch niet begrepen. Vervolgens laten ze de kreet ‘Ting bu dong’ meerdere malen aan omstanders horen. Deze vaak gebruikte kreet geeft aan dat de buitenlander het wel gehoord en niet begrepen heeft. Onder alle omstandigheden beheersen de Chinezen zich, indien de buitenlander de opgelegde procedures niet goed opvolgt; een opvallende eigenschap van de Chinezen.
 • In het zuidwesten van China ontkom je niet aan het spuugcultuur. In overvolle restaurants galmt het harde geschraap uit de kelen en er volgt weer een fluim op de grond. Deze nare gedragsvertoning moet je als buitenlandse toerist aan je voorbij laten gaan. Slechts een enkeling maakt zich schuldig aan dit storende gedrag. De meeste chinezen spugen op een zachtere wijze door het schrapen van de keel achterwege te laten en vangen de fluim in zakdoekje of sigaretdoosje op. Spuugcultuur is in het zuidoosten van China minder nadrukkelijk aanwezig. Indien buitenlandse toeristen zich storen aan dit soort gedragingen, zullen ze het moeten melden aan het personeel van het restaurant. Na een reprimande laten de meeste Chinezen het spugen achterwege.
 • De meeste Chinezen houden zich niet aan de verkeersregels, wat leidt tot chaotische toestanden op de weg. Het auto- en vrachtverkeer verlenen geen voorrang aan het langzame verkeer (scooters, fietsers en voetgangers). Bij gevaarlijke of vervelende verkeerssituaties toeteren ze meerde malen achterelkaar tot de onveilige situatie opgelost is. De meeste voetgangers storen zich niet meer aan het luide getoeter van aankomende auto- en vrachtverkeer. 
 • De Chinezen maken gemakkelijker gebruik van de vele goedkope eetgelegenheden in de stad. In een eethuisje kunnen ze snel hun voedsel (noodlegerechten) naar binnenwerken.
 • In de provincie Sichuan zoeken de Chinezen de theehuisjes op om even gezellig bij te praten onder het genot van een kopje thee en een sigaret. Een chinees theehuisje kan je vergelijken met een nederlandse stamkroeg of een marokkaanse koffiehuis in een westeuropese volkswijk.
 • De Chinezen vullen de dode tijdsmomenten vooral op met bord- en kaartspelen. In de provincie Sichuan is het bordspel Mah Jong vrij populair onder de volwassenen. Het spel wordt op pleintjes, in het park of op straat gespeeld. Jongeren en studenten houden zich bezig met computerspelen in een ‘gamehouse’ of internetcafé. Poolbiljarttafels zie je vooral in dorpen, die in de afgelegen gebieden van Zuidwest-China liggen.
 • Een deel van de Chinese bevolking maakt in de avonduren tijd vrij voor ontspanning na een lange (werk)dag. Op een groot verzamelplek als een plein nemen de fanatiekelingen deel aan de Chinese lichaamsoefeningen (Tai-Chi) of voeren traditionele danspasjes rondom een kampvuur uit. Dit is vooral bij de Chinese vrouwen populair.
 • Tot in de late avonduurtjes zijn de Chinezen druk bezig met het verkopen van etenswaren of andere handelsproducten. Ze gooien alles op de grond en vegen de straten later schoon, als ze hun winkeltjes of eethuisjes afsluiten m.a.g. dat veel afvalresten urenlang op de straten blijven liggen. In eethuisjes vatten de Chinezen de aanwezigheid van ongedierte laconiek op.
 • In het zuidwesten van China ziet een deel van de bevolking de rondreizende fietser als een vreemdeling in hun land. Ze staren langdurig naar de vreemdeling of staan gegroepeerd om de vreemdeling heen, omdat ze nieuwsgierig zijn. In sommige gevallen negeren ze hem en wenden hun gezicht snel van hem af. Communicatieproblemen met een buitenlander veroorzaken dit soort gedragshoudingen. 
Lokale bevolking.    De chinese samenleving bestaat uit diverse bevolkings- en minderheidsgroepen, die verspreid in China leven en verschillende levensstijlen erop nahouden. Elke regio wordt gekenmerkt door specifieke levenswijzen. De chinese kijk op de rondreizende fietser blijft in heel China hetzelfde. De buitenlandse fietsreiziger is voor de chinese bevolking een bezienswaardigheid of een buitenlandse vreemdeling. Onderstaande overzicht geeft een opsomming van de verschillende levensstijlen in het zuiden van China:
 • In afgelegen en minder welvarende gebieden kan je als vreemdeling beter op je hoede zijn. De buitenlandse toerist kan m.b.v. een GPS apparaat of een wegenkaart met de lokale bevolking communiceren, maar het zal vaak tot non-informatie leiden. In deze minder ontwikkelde gebieden is een deel van de bevolking analfabeet en is ze niet in staat de buitenlandse toerist te helpen.
 • De Chinezen in de provincie Sichuan zijn gastvrij voor de buitenlandse fietsreiziger en nodigen hem soms uit voor een lunch- of een rustpauze. De buitenlandse fietstoerist kan bij hen altijd aanschuiven voor een sigaretje of een kopje thee. Tot een vloeiende gesprek zal het niet komen, maar met een paar chinese woorden en handgebaren kan je hun duidelijk maken, wat je bedoelt. De aangeboden lunch bestaat vaak uit rijst of noodles aangevuld met pittige, gekruide soepgroenten en vleessoorten. De chinese gastvrijheid neemt af naarmate men het welvarende deel van het land, de oostkust, nadert.
 • Langs de drukke transportroutes in de afgelegen gebieden van de provincies Yunnan en Sichuan is de bevolking druk bezig met het onderhouden van wegen en huizen, die door het natuurgeweld aangetast zijn.
 • In de plattelandsgebieden oogsten de Chinezen veel maiskolven en andere groente- en fruitgewassen, die ze voor hun woningen verkopen. Intensieve veehouderij en landbouw zijn soms dicht langs de autoweg.
Communicatie.    Opvallend is dat veel Chinezen het Mandarijn van een buitenlander niet goed kunnen verstaan. De Chinezen vinden het prachtig als de buitenlander de moeite neemt om chinese woordjes of zinnetjes uit de vertaalgids uit te spreken. Het neemt niet weg dat ze de buitenlander niet zullen begrijpen, want de chinese taal is een klanktaal die naar andere woordbetekenissen verwijzen als de toonhoogtes van een woord niet correct uitgesproken worden. Regionale verschillen in de uitspraak van het Mandarijn beperken zich niet tot de tonen. In veel gevallen dienen de buitenlanders hun woorden schriftelijk in het standaard Mandarijn uit te drukken, opdat ze als nog begrepen worden. Onderstaande overzicht geeft een opsomming van communicatiemethodes binnen China, die buitenlanders kunnen toepassen:
 • Hulpmiddelen als een vertaalgids, smart phone of vertaalcomputer zorgen ervoor dat de Chinezen de vertaalde woorden snel kunnen begrijpen. Grammaticale verschillen tussen Mandarijndialecten zijn er eigenlijk niet. In alle andere gevallen maken de Chinezen handig gebruik van hun netwerk. Ze vragen (telefonische) hulp aan anderen, die een paar engelse woordjes kunnen spreken. 
 • In internetcafés en telecommunicatiewinkels gebruiken de medewerkers vaak de vertaalwebsite van o.m. Google om met een buitenlander te kunnen communiceren. Een vertaalwebsite maakt een eenvoudige dialoog mogelijk. Uit de instellingen van de door Chinezen gebruikte vertaalwebsites en tekstverwerkingsprogramma's kan je afleiden dat de meeste Chinezen in het Pinyin-schrift goed onderwezen zijn. Het mobiele telefoonnetwerk van China is zeer geschikt voor de online vertaaldiensten van Google, die de eenvoudige buitenlandse zinnen snel in het Mandarijn vertalen.
 • Navigeren via een ingebouwde GPS systeem in een smart phone of navigatieapparaat stelt de buitenlander in staat onafhankelijk te navigeren in een chinese stad. Online navigatiediensten geven de plaatsnamen, belangrijke gebouwen en straten in Pinyin-schrift (Mandarijn-Chinees) en Engels weer. Het grootste nadeel van deze online diensten is dat de navigatiekaarten niet altijd up-to-date zijn of de adressen van bedrijven en gebouwen niet correct vermeld zijn. In een enkele geval bestaat het bedrijf al een tijdje niet meer.
Landschappen.    De nationale en provinciale autowegen en in het zuidwesten van China staan garant voor kilometerslange bergetappes met schitterende uitzichten over riviervalleien en landbouwgebieden. Zware fysieke inspanningen zijn niet te vermijden en is er altijd wel lichte tot middelmatig zwaar klim- en daalwerk te verrichten. Voor aanvang van een fietstocht kan de fietsreiziger de omgeving analyseren door gebruik te maken van recente wegenkaarten of door het opvragen van informatie aan de lokale bewoners. In de namiddag kan de rondreizende fietser beter niet meer aan een bergetappe beginnen, want menig bergetappes zijn langer dan men kan vermoeden. Wie te laat aan een klim beklim, kan de bewoonde wereld bij daglicht niet meer bereiken. 

Langs de nationale en regionale autowegen in de provincies Sichuan en Yunnan bevinden zich de bosrijke bergketens en vruchtbare riviervalleien. Het zuidchinese landschap varieert van natuurschone omgevingen met kleine nederzettingen langs de rivieren tot drukbevolkte stedelijke en industriele gebieden. Het traditionele plattelandsleven van diverse Chinese minderheidsgroepen overheerst in de afgelegen gebieden van deze provincies. Onderstaande overzicht geeft een opsomming van landschappen in het zuiden van China:
 • De bergachtige gebieden in het zuidwesten van China bieden nauwelijks mogelijkheden voor wildkamperen, omdat het grootste deel van het beschikbare grond als landbouwgebied gebruikt is of onbewoonbaar is door de aanwezigheid van bosrijke gebieden en instabiele berghellingen. In het regenseizoen vinden er vaak lokale aardverschuivingen of overstromingen plaats, waar de wildkampeerder rekening zal moeten houden.
 • De lokale bevolking is druk bezig met onderhoud aan wegen en huizen, die door het natuurgeweld aan stortregens en vallende puin aangetast zijn.
 • In de provincie Yunnan zijn de grote rijstterrassen op steile berghellingen te vinden. Een schitterend uitzicht over deze terassen verkrijgt de fietser tijdens een bergetappe van de ene vallei naar de andere vallei.
 • De bergetappes over de provinciale autoweg S308 van Rongjiang naar Jianchuan kan de rondreizende fietser hinder ondervinden van zwaar vrachtverkeer uit de mijnbouwgebieden, waar delving van belangrijke grondstoffen als steenkool, titanium en vanadium plaatsvinden. 
 • Het unieke karstlandschap tussen Guilin en Yangshuo in de provincie Guangxi is op het werelderfgoedlijst van UNESCO vermeld. De omgeving van de nederzetting Shangri-la weerspiegelt het taditionele plattelandsleven zoals Chinezen het graag zien.
Bezienswaardigheden.    China heeft veel toeristische trekpleisters en nationaal parken, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO voorkomen. Deze toeristische topattracties zijn karakteristiek voor een regio. Voor de rondreizende fietser betekent het dat er grote afstanden afgelegd moet worden om een historisch stad of wonderschoon nationaal park te bereiken.

Een Noord-Zuid route in het zuidwesten van China leidt de reiziger langs eeuwenoude tempels, heiligdommen en historische monumenten, waarvan het grootste deel van de belangrijkste, historische bouwwerken in de omgeving van Chengdu, Kunming, Dali en Lijiang liggen. Bezoekers van diverse boeddhistische tempels en heiligdommen ontkomen niet aan de overduidelijke politieke en godsdienstige invloeden gedurende de Middeleeuwen. 

Lijiang
De toeristische stad van de provincie Yunnan is Lijiang, dat in een vallei op een hoogte van ongeveer 2425 meter boven zeeniveau ligt. Het oude stadscentrum bevat veel historische bouwwerken en culturele erfgoederen, die op het werelderfgoedlijst van UNESCO vermeld zijn. Wie deze stad opzoekt, komt voor het eeuwenoude stadscentrum, historische tempels en bouwwerken aan de voet van de bergketen Jade Dragon Snow Mountain en de uitstapjes naar andere topattracties (bijv. Tiger Leaping Gorge). Het oude stadscentrum van Lijiang bestaat uit veel eetgelegenheden, winkels, overnachtingaccommodaties en oude ambachtshuizen. De lokale bevolking laat met volle trots de oude ambachtswerken zien. Van het weven van kleurrijke kledingstukken, muziekwerken van Naxi, houtsnijwerken tot en met het smeedwerk van zilveren sierraden laat de lokale bevolking de oude ambachtstijden herleven. De eeuwenoude steden en historische gebieden nabij Lijiang mag je als toerist zeker niet missen en zijn ook van alle toeristische faciliteiten voorzien. Het historische stadscentrum van deze steden zijn ouder dan van Lijiang en bevatten andere historische bouwwerken. De tempels en andere historische bouwwerken in het oude stadscentrum of in de vallei vormen het bewijs, dat het Boeddhisme deel uitmaakte van de levenswijze binnen het Naxi-Koninkrijk. 

Guilin
De toeristische stad van de provincie Guangxi is Guilin, dat aan de Li rivier ligt. Wie deze stad opzoektt, komt voor het unieke karstlandschap, dat veel kunstenaars laat inspireren tot het creëeren van grootse werken in de Chinese kunst- en theaterwereld. Midden in het stadscentrum bevinden zich de karststeenformaties (Die Cai Hill, Fubo Hill, Elephant Trunk Hill). De weg naar de top van deze karststeenformaties brengt je langs tempels, tentoonstellingen en grotten. Op de top van de heuvel geniet je van het uitzicht over het wonderschone karstandschap. Dit is slechts een sneak preview voor de ware natuurliefhebbers, die de boottocht over de Li rivier gingen maken. Buiten het centrum zijn de magnifieke en indrukwekkende druipsteengrotten Reed Flute Cave te vinden. Veel toeristen kunnen hun oude schoolkennis over de vorming van stalactieten en stalagmieten weer ophalen. Seven Stars Park bevat zeven bergtoppen en herbergt alle natuurverschijnselen uit de omgeving. Na het bezoeken van de bezienswaardigheden kan je in Guilin voortreffelijk de culinaire hoogstandjes van de chinese keuken proeven en kennismaken met de diversiteit aan dim sum recepten, die je als gestoomde borrelhapjes, ontbijt of appetizers in houten mandjes kan bestellen.

Karstlandschap langs Li rivier
Het karstlandschap tussen Guilin en Yangshuo staat op het werelderfgoedlijst van UNESCO vermeld. Een schoon en goed onderhouden gebied, waar een prijskaartje aanhangt. Per dag mogen een vastgestelde groep toeristen één van mooiste boottochten in China maken. De rondvaartboten met een honderdtal toeristen varen ongeveer 70 kilometer tussen de indrukwekkende karstgebergtes. Lowbudget reizigers kunnen met een bamboebootje van de lokale bewoners en toeroperators meevaren over het mooiste stuk van de route. Oplettende toeristen zien de aalscholvervissers (cormorant fishers) hun visvangst uit de bekken van de aalscholvers halen.

Yangshuo
Het stadscentrum van Yangshuo bestaat uit veel eetgelegenheden, straatverkopers, winkels en overnachtingsaccommodaties. De toeristische bezienswaardigheden liggen op een fietsafstand van hooguit een paar kilometer van elkaar vandaan. Veel toeristen maken er gretig gebruik en bezoeken de druipsteengrotten, eeuwenoude tempels en modderbaden via de landweggetjes (countryside roads). Net buiten de stad ligt Shangri-la, dat het taditionele plattelandsleven weerspiegelt zoals Chinezen het graag zien.

In de avonduren mag je de uitverkochte voorstellingen ' Impression Sanjie Liu' van chinese director, die de opening van de Olympische Spelen in Beijing grotendeels voor zijn rekening genomen heeft, niet missen. Voorstelling is in een openluchttheater, dat aan een meer lag. Op de achtergrond maakten de 12 verlichte karstgebergtes het grootste natuurtheater van het land compleet. Voorstelling gaat over het leven van de vroegere bewoners aan de Li rivier. Opeenstapeling van visuele lichteffecten versterken de acties van de honderden figuranten, zangers en zangeressen op het podium.

Services.     In toeristische gebieden kan de reiziger nauwelijks betalingen verrichten met zijn internationale kredietkaart (Mastercard of Visa). De Chinezen gebruiken de kredietkaart van JCB voor hun grote aankopen. De grote chinese banken bieden in toeristische gebieden voldoende geldautomaten voor opname van contant geld met een europese pinpas, dat voorzien is van een CIRRUS of MAESTRO logo. Veel contant geld (min. 300 euro) kunnen in afgelegen gebieden van China uitkomst bieden bij betalingen in restaurants, winkels of overnachtingsaccommodaties. In de grote steden zijn bankfilialen, pinautomaten, tankstations, diverse aanbod van winkels (fietsspeciaalzaken, grote supermarkten) en diensten (touroperators, postkantoren, vervoersmaatschappijen) aanwezig, waar de fietsreiziger de verdere voortzetting van de fietstochten optimaal kan voorbereiden.  In de afgelegen plaatsen zijn er voldoende éénmanszaken, waar de Chinezen hun dagelijkse boodschappen doen. 

Gradientverloop.    Gradientverloop van de wegen hebben alleen betrekking op de zuidchinese provincies Sichuan, Yunnan, Guangxi en Guangdong. Heuvelachtige wegen zijn in de buurt van de uitlopers van de bergketens te vinden, maar zijn niet zo steil dat de fietser het als zwaar ervaart.

De bergpassen uit de zwaarste bergcategorieën zijn vooral langs de nationale of provinciale autowegen in de afgelegen gebieden van de provincies Yunnan en Sichuan te vinden. Over het algemeen liggen de gemiddelde hellingspercentages van deze bergpassen tussen de vijf en acht procent. Voor een zwaarbeladen fietsreiziger betekent dit een tijdelijke krachtige inspanning leveren en concentratie behouden voor de korte haarspeldbochten. De gravelwegen over de zwaarste bergpassen kunnen slecht onderhouden zijn. 

De minder zware bergpassen liggen vaak op de doorgaande transportroutes voor zwaar vrachtverkeer en zijn beduidend minder steil. Het neemt niet weg dat de rondreizende fietser deze bergpassen toch als zwaar ervaart, omdat hij soms tientallen kilometers over een licht hellend vlak en over zwaar beschadigde wegen fietst. Wie over deze hellende transportwegen fietst, heeft vele hoogtemeters in het vooruitzicht en dwingt zichzelf tot het uiterste te gaan om de bergpas uit de tweede bergcategorie (meer dan 400 hoogtemeters) te overwinnen. Chinese vrachtwagenchauffeurs proberen de tolwegen te vermijden en kiezen voor de route over de bergpas. Het zwaar beladen vrachtverkeer beschadigt namelijk de doorgaande transportroutes over de bergpassen. Maximum hellingspercentage is hooguit vijf a zes procent, omdat de motoren van de vrachtwagens oververhit en beschadigd raken. In de buurt van deze bergpassen zijn waterstations aanwezig, zodat de vrachtwagenchauffeurs het koelwatervoorraad kunnen bijvullen en de vuile vrachtwagens kunnen schoonspuiten.

Wegen en verkeer.    In het zuiden van China houden veel Chinezen zich niet aan de verkeersregels, wat leidt tot chaotische verkeerstoestanden. In de overbevolkte stedelijke gebieden zal de rondreizende fietser vooral goed moeten uitkijken. Chinese bestuurders van licht of zwaar gemotoriseerde voertuigen claxonneren veelvuldig bij nadering van onveilige situatie, overstekende voetgangers of langzaamrijdend verkeer. Buitenlandse toeristen dienen zich goed te beseffen dat het chinese auto- en vrachtverkeer de fietsers, scooters of voetgangers geen automatisch voorrang verlenen. Dit geldt ook voor afslaande verkeer bij kruispunten, op- en afritten, rotondes of zebrapaden. De chinese bestuurders van auto's en vrachtwagens houden pas op het allerlaatste moment rekening met langzaam rijdend verkeer en voetgangers. Ze plaatsen hun voertuig op het laatste moment voor het gepasseerde voertuig, omdat ze geen rekening meer hoeven te houden met achterliggende voertuigen. Ze zijn verzekeringstechnisch en juridisch niet aansprakelijk wat achter hun voertuig plaatsvindt. Houd in gedachte dat elke deelnemer in het verkeer elkaar wel respecteert. Onderstaande tekst is een opsomming, waarmee de rondreizende fietser rekening dient te houden:
 • De provinciale en nationale autowegen zijn in het zuiden van China niet altijd goed geasfalteerd of van vlakke betonnen platen voorzien. Langs de drukke transportroutes in de afgelegen gebieden van de provincies Yunnan en Sichuan is de bevolking druk bezig met het onderhouden van wegen, die door het natuurgeweld en zwaar vracht verkeer aangetast zijn.
 • De maximum verkeerssnelheden varieren van 40 t/m 80 km per uur op de nationale en provinciale autowegen afhankelijk van de verkeersdrukte. Het auto- en vrachtverkeer houdt zich er nauwelijks aan de maximumsnelheden.
 • In het zuiden van China zijn de autosnelwegen (expressways) verboden voor licht-gemotoriseerd verkeer, voetgangers en fietsers. Dit staat duidelijk aangegeven op de verkeersinformatieborden bij de opritten (tolpoorten). De autosnelwegen zijn groen gemarkeerd op de verkeersinformatieborden.
 • Volgeladen vrachtwagens beschadigen de autowegen in de afgelegen zodanig, dat de auto- en vrachtwagens soms tientallen meters stapvoets moeten rijden om beschadigde weggedeelten te omzeilen.
 • In het centrum van de grote steden liggen vaak aparte rijbanen langs de drukke stadswegen, die voor licht-gemotoriseerd verkeer, voetgangers en fietsers bestemd zijn.
 • In de grote steden geldt een fietsverbod voor sommige autowegen, die gebruik maken van fly-overs of tunnels. 
 • Op de buitenwegen en dunbevolkte gebieden houden de chinese bestuurders van auto's en vrachtwagens in het algemeen veel meer rekening met de verkeersregels en bij nadering van langzaamrijdend verkeer claxonneren ze tot de onveilige situatie opgelost is. Sommige steden voeren niet voor niets een claxonverbod voor bepaalde gebieden in.
 • In de grote steden zorgen lage hekken ervoor dat het auto- en vrachtverkeer niet gebruik kunnen maken van deze aparte rijbanen voor langzaam rijdend verkeer.
 • De rondreizende fietser hoeft zich geen zorgen te maken over de bewegwijzering in China:
  • In grote steden zijn de wegwijzers en verkeersinformatieborden steeds meer voorzien van engelstalige ondertiteling en bevatten vermeldingen van de belangrijkste bezienswaardigheden in toeristische gebieden.
  • Alle verkeersinformatieborden zijn voor de Chinezen in het Pinyin schrift uitgedrukt. Het traditionele chinese schrift zie je alleen in namen van gebouwen (bijv. restaurants, hotels etc.) terug.
  • De nummering van nationale autowegen staan op de paaltjes langs de weg en verandert weleens van nummering, als het samenvalt met een provinciale autoweg.
  • Stadswegen hebben namen en zijn ingedeeld in wegen (Pinyin: Lu; Engels: road/avenue) en straten (Pinyin: Jie; Engels: street). Uit de namen van stadswegen kun je afleiden in welke windstreek van het stadscentrum bevindt. De namen van stadscentra vindt soms je terug in de naamgeving van de weg.