The-Lonely-Push-Biker

2008 Namibie

Landschappen.    Namibie biedt de rondreizende fietser veel indrukwekkende natuurverschijnselen en schitterende vergezichten van unieke, soms surrealistisch landschappen. Rotsformaties en de rode zandduinen weerspiegelen de kleurnuances tijdens de opkomst en ondergang van de zon, waardoor het landschapsbeeld na een paar minuten anders ervaren wordt. Het land is voor een deel opgesplitst in twee grote woestijngebieden t.w. Namib en Kalahari woestijn in resp. het westen en oosten van het land. Ondanks de aanwezigheid van woestijnen kent het land een biodiversiteit aan flora en fauna in de Namib woestijn en is het land op te delen in diverse ecosystemen, die bescherming genieten in de vorm van nationaal parken en natuurreservaten.

Bezienswaardigheden.    Veel fietsers denken dat er geen leuke trajecten te vinden zijn in de Namib woestijn. Degene, die in de Namib woestijn fietst, zal de biodiversiteit van het gebied zeker niet ontgaan. De woestijn is te verdelen in diverse ecosystemen. De fietser treft in het zuiden van de Namib woestijn (Succulent Karoo) diverse woestijnplanten (succulents) en wilde bloemen aan, die alleen in het voorjaar in volle bloei zijn. In de aride (droge) woestijngebieden in het noorden van de Namib woestijn zijn flora en fauna te vinden, die onder extreme weers- en klimaatomstandigheden weten te overleven. De diverse ecosystemen bevinden zich in diverse nationaal parken en natuurreservaten, waardoor er nog ongerepte natuurgebieden te vinden zijn op het traject van Noordoewer naar Walvis Bay. De aanwezigheid van verschillende ecosystemen en indrukwekkende natuurverschijnselen als gesteente(de)formaties en erosie maakt het fietsen in de oudste woestijn ter wereld een unieke belevenis met vele hoogtepunten (Sossusvlei, Namib Rand Nature Reserve, Namib Desert Park, Neisip vlakte, Oranjerivier).

Ongeveer de helft van de mooie fietsroutes in de Namib woestijn bevinden zich op een hoogvlakte, die niet altijd eenvoudig met een zwaar beladen fiets te bedwingen is. Gradientverloop vanaf zeeniveau naar de hoogvlakte is vaak vals plat voor meer dan tientallen kilometers. Hieronder volgt een overzicht van de leuke fietsroutes in de Namib woestijn:
  • Degene, die vanuit Zuid Afrika Namibie binnenkomt, kan langs de Oranjerivier (Gariep) via de dorpjes Noordoewer en Aussenkehr naar Rosh Pinah fietsen en zal van de grote wijngebieden en schilderachtige, ruige berglandschappen langs de rivier genieten. Het mooiste deel van de rivier ligt in het Ai-Ais/Richtersveld National Park en is vanuit de Fish River Canyon goed te bereiken.
  • De gravelweg D707 is een van de mooie routes, die je in Namib woestijn kunt fietsen. De toeristische route ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van het plaatsje Helmerighausen en leid je langs de uitgestrekte lichtgele, woestijnvlakte (Neisip plain). Verder heb je zicht op de bergketens of de rode zandduinen van de Namibwoestijn. Op deze route heb je meerdere overnachtingsmogelijkheden, indien je niet wilt wildkamperen.
  • De natuur- en dierenliefhebbers fietsen 's ochtends vroeg in het private natuurreservaat Namib Rand Nature Reserve, dat door de Naukluft bergketen omgeven is. De gelukkigen zullen giraffen of springbokken zien en in de toekomst misschien neushoorns, die in het gebied geplaatst worden.
  • De fanatiekelingen fietsen de beruchte 230 kilometerlange gravelweg C14 van Walvis Bay naar Solitaire en beleeft het echte Namibie. In de omgeving van Kuiseb Pass en Gaub Pass overheersen de gigantische deformaties van gesteentelagen en de fietser ervaart de zwaarte van het zeer heuvelachtige gedeelte in het Namib-Naukluft Park. De weg van Kuiseb Canyon naar Walvis Bay bevindt zich in een open zandvlakte (Namib Desert Park), waarbij duinvorming langs de weg goed zichtbaar is.


Bij het betreden van veel nationaal parken en natuurreservaten in Namibie heeft de bezoeker een toegangsbewijs (permit) nodig. Hier volgt een overzicht, waar je wel of geen toegangsbewijzen nodig hebt voor het betreden van nationaal parken en natuurreservaten:

  • Ai-Ais Richtersveld NP, Namib Naukluft Park (volg autoweg D707) en Namib Nature Rand Reserve heb je geen permit nodig.
  • Namib Naukluft Desert Park heb je een permit nodig, indien je richting Homeb (onderzoeksstation fietst).
  • Voor Sossusvlei betaal je entree, en je mag naar de beroemde duinen fietsen. Het is 65 km fietsen (met een hoogteverschil van ca. 300 meter) over goed geasfalteerde weg en de laatste vier kilometer zal je met de wagen moeten betreden, want het is een 4WD track.
  • In Etosha NP bevinden zich loslopende wilde dieren als olifanten, buffels, leeuwen, neushoorns en luipaarden, waardoor je het park niet met een open voertuig mag betreden.
  • Skeleton Coast NP kan je naar toe fietsen, mits je een overnachtingsplaats in Tora Bay gereserveerd hebt. Vanwege de grote afstand naar Tora Bay zal de fietser waarschijnlijk niet toegelaten worden in het park. Indien je wel toegelaten wordt betaal je entree (=permit) en fiets je over harde soms zanderige wegen.

Gradientverloop.     De zwaartefactoren, die de fietstochten in Namibie bepalen, zijn voornamelijk de aanwezigheid van soms slecht onderhouden gravelwegen, de westelijke tegenwind vanuit zee en de geleidelijke kilometerslange klim naar de hoogvlaktes. In de afgelegen gebieden beinvloeden de hoge zomerse temperaturen en de extra bagage aan water (ca. 15 liter) de fietsprestaties wel degelijk en onderschatting van uitdroging, hitte en de felle brandende zon mag men absoluut niet maken. De rondreizende fietser ontkomt niet aan de hoogvlakte in het centrale deel van Namibie, dat niet altijd eenvoudig met een zwaar beladen fiets te bedwingen is. In de regio Khomas bevinden zich de heuvelachtige gebieden van het land, waarbij de engelse term ‘rolling hills’ van toepassing is. Gradientverloop vanaf zeeniveau naar de hoogvlakte (van Walvis Bay naar Windhoek) is vaak vals plat voor meer dan tientallen kilometers.

Services.     Veel contant geld (min. 300 euro) kunnen in afgelegen gebieden uitkomst bieden bij betalingen in restaurants, winkels, campings of hotels. In toeristische gebieden kan de reiziger betalingen verrichten met zijn kredietkaart (Mastercard of Visa). Hij dient wel rekening te houden dat de kredietkaart niet een algemeen geaccepteerd betalingskaart is. In de grote steden zijn bankfilialen, pinautomaten, tankstations, diverse aanbod van winkels (fietswinkels, grote supermarkten) en diensten (touroperators, postkantoren, vervoersmaatschappijen) aanwezig, waar de fietser de verdere voortzetting van de fietstochten optimaal kan voorbereiden. In de afgelegen plaatsen als Solitaire, Aus, Helmerighausen, Betta en Sesriem is er vaak één kleine supermarkt of tankstation aanwezig, waar men een beperkt aantal producten, voeding en drank kan kopen. In deze afgelegen plaatsen zijn er geen pinautomaten of bankfilialen te vinden. Rosh Pinah is een afgelegen mijnbouwplaatsje in de buurt van de Oranjerivier en is een uitstekende plaats voor de doorreis vanaf de Zuid-Afrikaanse grens naar de toeristische gebieden van Namibie (Sossusvlei, Fish River Canyon, Luderitz). Bankfilialen, pinautomaten, overnachtingaccommodaties, tankstations, diverse winkels (grote supermarkten) zijn in dit plaatsje aanwezig.

Munteenheid, Betaalkaarten, Traveller Cheques & Creditcard.       De munteenheid is de Namibische Dollar en is bijna gelijkwaardig aan de Zuidafrikaanse Rand. Namibische Dollars zijn alleen in Namibie te gebruiken en verliezen hun waarde in het buitenland. De Zuidafrikaanse Rand is een wettelijk geaccepteerde munteenheid in Namibie. Reizigers dienen rekening te houden met het feit dat de Namibische Dollars niet in te wisselen zijn bij geldwisselkantoren op buitenlandse luchthavens.

VISA en Mastercard zijn de meest gebruikte credit cards in Namibie. Afrikaanse banken en geldwisselkantoren accepteren euro's en amerikaanse dollars als een wettelijk ruilmiddel voor de eigen valuta, waarbij de amerikaanse dollar nog de voorkeur geniet. In toeristische gebieden en op de luchthavens kan men soms met deze munten betalingen verrichten. In afrikaanse landen is VISA een grote speler m.b.t. electronische betalingsverkeer en is het voor de reiziger zeer nuttig om een VISA betaalkaart op zak te hebben. Houdt rekening met het fenomeen 'skimming' in grote steden en toeristische gebieden en blijf toezicht houden op de credit card.

Afrikaanse banken accepteren alleen traveller cheques onder de voorwaarde dat de afgifte van de cheques officieel door een bank bevestigd en bekrachtigd is. Afrikaanse banken willen naast een aankoopbewijs en geldige paspoort een (engelstalig) officieel document, waarin de bank een verklaring afgeeft over de uitgifte van de traveller cheques en het document van een officieel bankstempel voorziet. Over het algemeen stellen kleine geldwisselkantoren, die niet onder toezicht van de banken vallen, minder eisen en accepteren een geldige paspoort en een aankoopbewijs. Let op het invullen van de cheques, want incorrect ingevulde cheques zullen niet in behandeling genomen worden. Vraag aan de balie eerst om details en vul vervolgens de traveller cheques in. Last but not least, vergeet je paspoort niet en koop de traveller cheques in amerikaanse dollars!

Wegen en verkeer.       De bewegwijzering langs de autosnelwegen met B- nummering is goed en om de twintig kilometer wordt de afstand naar een grote stad weergegeven. Op de regionale gravelwegen met C-nummering geldt hetzelfde als voor de B-wegen. De afgelegen lokale gravelwegen met D-nummering zijn slechter voorzien van bewegwijzering en de fietser kan niet even een lokale weggetje nemen, die niet op de wegenkaart vermeld is. De term 'Road-to-Nowhere' van de Talking Heads is op dit soort wegen van toepassing.

De autowegen rondom de toeristische bezienswaardigheden zijn vaak geasfalteerd en bevinden zich in goede staat. De namibiers onderhouden de landelijke snelwegen met B- nummering goed, maar dat neemt niet weg dat er ook slecht onderhouden wegen in de afgelegen gebieden te vinden zijn. De regionale wegen met C- en D- nummering zijn harde gravelwegen, die niet vaak onderhouden zullen worden. De fietser ondervindt vaak hinder van lange zanderige of golvende stukken gravelweg, die het fietstempo drastisch laat afnemen. Wie in Zuid Amerika over gravelwegen gefietst heeft, zal de in redelijk goede staat verkerende gravelwegen in Namibie waarderen.

Alleen rondom de grote steden is er veel auto- en vrachtverkeer. In de ver afgelegen gebieden zal je hooguit een paar auto's per dag voorbij zien komen. Op de bepaalde routes van of naar de bezienswaardigheden in de Namib woestijn tref je dagelijks rondreizende toeristen, echter in het laagseizoen zijn het vaak niet meer dan tien. Let op de inhaalacties van passerende auto- en vrachtverkeer, want er zijn geen vluchtstroken langs de landelijke, geasfalteerde B-wegen (autosnelweg). De omgeving van de hoofdstad van Namibie is zeer heuvelachtig, bevat veel bochten en staat bekend om de vele verkeersongelukken in het hoogseizoen. De verkeersdrukte op de verharde gravelwegen (C- en D- wegen) is er nauwelijks te vinden en de fietser zal alleen hinder van opwaaiende stofwolken door passerende auto- en vrachtverkeer ondervinden.