The-Lonely-Push-Biker

2007 Schotland

Landschappen.     Schotland heeft bijzondere landschappen, die op een redelijke fietsafstand van elkaar liggen. De bergtoppen van Grampians Mountains overheersen het landschap in de regio Central & Northeast Scotland. De zware bergétappes over de toeristische autoweg (A93) leiden de fietser naar de hoogste bergpassen van Groot-Brittanië (Glenshee Pass en Lecht Pass). Tot Balmoral Castle/Ballater is er veel afwisseling in landschap langs de rivier the Dee. De fietser ziet bosrijke gebieden van Cairngorm National Park en open heuvelachtige landschap met Grampians Mountains op de voor – of achtergrond. De fietser rijdt in subarctisch landschap met weinig vegetatie, indien hij/zij naar de top van de bergpas Lecht Pass fietst. In de buurt van de whiskey distilleerderijen (Glenlivet, Macallan, Cardhu) bepalen de plotseling opkomende steile heuvels en bossen voornamelijk het landschap. Langs de schotse oostkust van Elgin naar Aberdeen zijn de heuvelachtige gebieden in het binnenland te vinden.

De regio Central & Western Highlands heeft een unieke, karakteristieke landschap rondom het meer Loch Ness en Loch Lochy. De kaarsrechte breuklijn (Great Glen) scheidt de noordelijk gelegen schotse hooglanden van de Grampian mountains. De autoweg B862 langs 'the Great Glen' laat een rustgevende, afgelegen landschap bij Glendoebeg zien en leidt de fietser dicht langs vele meertjes. Op deze weg zal de fietser nauwelijks veel toeristen zien. De autowegen A87 en A887 van Dornie naar Invermoriston slingeren langs de door erosie aangetaste bergkloven van de bergketen Glen Shiel en Glen Invermoriston, waar de licht begroeïde vegetatie op de bergflanken en een paar meren (lochs) het landschap overheersen. In de buurt van Spean Bridge en Fort William bepalen de hoge bergtoppen het landschap. Niet ver van Fort Williams is er een alternatieve fietsroute via Kinlochleven dicht langs het meer Loch Leven en fietst men in een gebied, dat door bosrijke hellingen omgeven is. De autoweg A82 leidt de fietser na het passeren van plaatsje Glencoe naar een berglandschap. Het hoogste punt is bij Ranch Moore Summit (+348 m). De smalle autoweg leidt de fietser ook dicht langs de harde gesteentformaties van de bergvallei en het landschap verandert langzaam in een open , kale hoogvlakte, waar de wind vrij spel heeft. De fietser zal spoedig de overgang van de hooglanden naar de laaglanden in Trossach N.P. opmerken.

De relatief vlakke fietsroute West Loch Lomond Cycle Route leidt fietser over oude, autovrije wegen. Bij Firkin Point kan de fietser uitrusten op één van de banken langs het meer Loch Lomond en heeft men zicht op de bosrijke gebieden. De informatieborden langs het traject geven ruimschoots informatie over de flora en fauna, de geologie en historie in het gebied. De fietsroute loopt tot Balloch parallel aan de autoweg A82. Na Balloch kan de fietser kiezen voor de landelijke fietsroute naar Glasgow via de National Cycle Network Route 7. Deze fietsroute laat niet meer de mooiste landschappen zien vanwege aanwezigheid van dichtbevolkte stedelijke gebieden. Langs de rivieren Leven en Clyde krijgt de fietser een mooie historische omgeving te zien.

De regio Northern Highlands & Islands bestaat uit afgelegen bergachtige gebieden. De door erosie aangetaste rotsformatie van de bergketen Trotternish (Old Man Store) is een echte blikvanger voor de reiziger, die van Portree naar Uig reist langs de noordoostkust van het eiland Isle of Skye. Langs de kust treft men veel oud-vulkanisch (basalt) gesteenten. Isle of Skye bevat ook zeer heuvelachtige gebieden met graslanden. De fietsroutes door de bergachtige gebieden of valleien zijn te vinden in het westelijk deel van het eiland te vinden, waarbij de sterke westenwind een dominante factor is om rekening mee te houden.

Bezienswaardigheden.     Toeristische wegen, aantrekkelijke historische steden (Edinburgh, Perth, Dunfermline, Braemar etc.) en de meeste bezienswaardigheden liggen in Central & Northeast Scotland. De toeristisch autoweg A93 leidt de toeristen langs de mooiste berglandschappen van de Grampian Mountains. Voor aanvang van de beklimming naar de top van de Lecht Pass kan men de historische stad Braemar en Balmoral Castle, dat in Cairngorms National Park ligt, bezoeken. Braemar Castle is na het verlaten van Braemar aan de overkant van de rivier the Don te zien en ligt verscholen in een bosrijk gebied. Vijftien kilometer verderop ligt het schitterende landgoed van de engelse koninklijke familie (Royal Deeside) aan de rivier the Don. Een bezoek aan het kasteel en de engelse tuinen kost al gauw een paar uur. Na de zware bergétappes stelt de diverse toeristische routes, de zgn. Whiskey Trails langs onder meer de rivier Spey, de reizigers in staat om de zijn favoriete whiskey distilleerderij te bezoeken. Na een rondleiding door de distilleerderij mag de bezoeker een glas whiskey drinken. De grote distilleerderijen (the Glenlivet, Cardhu, Macallan) liggen niet ver van elkaar vandaan en zijn in één dag met de fiets te bezoeken. Een kleine distilleerderij Benromach ligt in Forres en laat na afloop de bezoekers uitgebreid de verschillende soorten Benromach malt whiskeys testen.

De route langs de noordoostkust van Inverness naar Keith heeft diverse interessante historische bezienswaardigheden, die een verloop van historische gebeurtenissen weergeeft. Het slagveld Culloden Battlefield uit 1746 is deels intakt en was een veldslag tussen de Jacobite van Bonnie Prince Charlie met hulp van de schotse Hooglanders en het engelse leger van koning George II. In het slagveld liggen stenen monumenten van gesneuvelde clans en zijn de gevechtslinies duidelijk gemarkeerd. Na de nederlaag van Jacobites heeft de engelse koning besloten een fort Fort George in de buurt van Inverness te bouwen om zich tegen elke vorm van onrust te verdedigen. Fort George herbergt ook het Seafield verzameling van leger en militaire uitrusting en het Regimental Museum. Degene, die de fort bezoekt, kan het beste een paar uur voor uittrekken om het reusachtig complex te bezoeken. Vanaf de fort heb je uitstekend zicht op de Moray Firth en kan men dolfijnen bekijken. Niet ver van Fort George liggen de kastelen Brodie Castle (nabij Forres) en Cawdor Castle (nabij Nairn). Een wandeling in de engelse tuinen rondom de kastelen of het fotograferen van het sprookjesachtige kasteel Cawdor Castle is al zeker een bezoek waard.

Toeristische wegen, aantrekkelijke historische steden (Glasgow, Fort William, Fort Augustus, Inverness) en de interessante bezienswaardigheden zijn te vinden in de regio Central & Western HighlandsDe toeristische autoroute 'Loch Ness Trail' van Inverness naar Fort Augustus leidt de toerist rondom het meer Loch Ness en heeft een paar goede uitzichtpunten. De steile, vlakke en bosrijke hellingen aan weerszijden van het meer vormen een kaarsrechte lijn in het landschap en duidt op de aanwezigheid van een breuklijn aan. Aan de zuidzijde van het meer kan men de waterval Falls of Foyer bezichtigen alvorens men bij het uitzichtpunt 'Suidhe view' arriveert. Aan de noordzijde van de autoroute 'Loch Ness Trail' liggen Urquhart Castle en Loch Ness Visitor Centre (nabij Drumnadrochit). Rondom het kasteel heeft men uitstekend zicht op Loch Ness en bij het bezoekerscentrum kan men veel informatie verkrijgen over het meer en het monster van Loch Ness. Op de route van Fort Augustus naar Fort Willaim (A82) ligt het Monument Commando Memorial nabij Spean Bridge. Het monument is een herinnering aan de gesneuvelde soldaten uit WO II, die in het gebied hebben getraind. Bij het monument heeft men uitstekend zicht op het bergachtig landschap met besneeuwde bergtoppen. Eén van de meest gefotografeerde kastelen in Schotland is Eilean Donan Castle, dat door een schitterende berglandschap omgeven is. Het kasteel ligt op een strategisch punt, waar de drie lochs samenkomen.

Glasgow en omgeving heeft veel bezienswaardigheden, die langs de nationale fietsroute NCN 7 liggen. Glasgow is de voetbalstad van Schotland en de voetballiefhebber zal één van de stadions van de succesvolste voetbalclubs bezoeken. Celtic Football Club biedt de voetballiefhebber een rondleiding door het stadion Celtic Football Stadium. Met trots laat de gids de prijzenkast zien en kunnen de bezoekers na afloop van de rondleiding 'You'll never walk alone' zingen. Hampden Park is het nationale stadion van Schotland en heeft in 2007 de UEFA cup finale tussen Espanol en Sevilla georganiseerd. De treinreis van Glasgow via Fort William naar Mallaig is voor de ware treinliefhebber een unieke belevenis. De West Highland Railway (scenic railway journey) verbindt Glasgow met de westkust van Schotland en laat veel afwisselende landschappen zien. Nadat de trein de stedelijke gebieden verlaten heeft overheerst het uitzicht op het grote meer Loch Lomond tijdelijk het beeld van het landschap. Vervolgens zet de treinreis zich voort over uitgestrekte hoogvlakte Rannoch Moore en gaat het landschap geleidijk over in een bergachtige omgeving bij Fort William. Op het traject van Fort William naar Mallaig rijdt de trein over het spoorviaduct langs het Glennfinnan monument en Loch Shiel.

Toeristische wegen, bezienswaardigheden en aantrekkelijke historische steden zijn er in de regio Northern Highlands & Islands nauwelijks. De stad Inverness is de grootste stad in de regio en heeft diverse, historische bezienswaardigheden. De treinreis van Inverness naar Kyle of Lochalsh (scenic railway journey) verbindt de oostkust met de westkust van Schotland en laat veel afwisselende landschappen zien. Nadat de trein de stad Inverness verlaten heeft, begint de werkelijke treinreis over het éénbaansspoorweg na het passeren van Dingwall. Het landschap verandert geleidelijk in een verlaten open landschap. Op de hoogvlakte rijdt de trein in een afgelegen gebied van de Schotse Hooglanden en bereikt de bosrijke gebieden op het traject van Garve naar Achanalt. Het laatste deel van de treinreis verlaat de trein het open, kale berglandschap d.m.v. een geleidelijke afdaling van Achnasheen naar Strathcarron en rijdt de trein dicht langs de steile bergwanden. 

Op het eiland Isle of Skye zijn de landschappen en natuurverschijnselen de toeristische trekpleisters. The Old Man Store is een opvallend, door erosie aangetaste rotsformatie in de bergketen Trotternish. Kilt Rock is een gesteenteformatie langs de noordoostkust van het eiland en bestaat uit een opeenstapeling van vulkanische lagen en zandsteen, dat aan het oppervlak bovenkomt. Paar historische overblijfselen (Duntulm Castle; Farmstead & Souterrain) liggen tussen Uig en Staffin. Aan de noordwestkust is het kasteel Dunvegan Castle met de tuinen een leuke bezienswaardigheid.

Gradiëntverloop.     De rondreizende fietser dient ervan bewust te zijn, dat er niet veel vlakke étappes in Schotland te vinden zijn. De zwaarste fietsroutes bevinden zich in de regio Central & Northeast Scotland. Over een afstand van 100 kilometer kan de fietser verwachten dat hij veel hoogtemeters zal maken. De zware bergétappes in Centraal Schotland zijn in het gebied, waar de bergen Grampians Mountains liggen. De étappes leiden de fietser over de toeristische autoweg (A93) naar het hoogst gelegen bergpas van Groot-Brittanië (Glenshee Ski Station, +665 m). Een fietstocht naar het hoogste punt wordt voorafgegaan door een zeer lange geleidelijke klim met afdalingen en eindigt met twee zware kilometers, waarbij de hellingspercentages oplopen tot 12 procent. Een andere bergpas Lecht Pass naar Lecht Ski Station (+632 m) begint met een zeer steile klim nabij Cockbridge, waarbij de maximum hellingspercentages kan oplopen tot 16 à 18 procent. Relatief vlakke fietsroutes zijn voor een groot deel aanwezig op het traject van Inverness naar Elgin. Ook op dit deel van het traject is bijvoorbeeld de stevige klim naar het slagveld Culloden niet te vermijden. Langs de schotse oostkust van Elgin naar Aberdeen zijn heuvelachtige gebieden te vinden, waarbij de steile heuvels plotseling in het landschap opkomen. De vele whiskey distilleerderijen in Noordoost-Schotland zijn omgeven door heuvelachtige gebieden.

De fietsroutes door de bergachtige gebieden of valleien van de regio Central & Western Highlands bestaan vaak uit kilometerslange middelmatig zware beklimmingen naar de hoogvlakte. Na het passeren van het plaatsje Glencoe (Argyll Coast Trail, A82) bevindt de fietser zich in een bergachtig landschap. De fietser kan zich opmaken voor een geleidelijke kilometerslange klim naar het hoogste punt in het traject (Ranch Moore Summit, +348 m). Vlakke étappes zijn er nauwelijks te vinden, echter bij gunstige wind kan de gemiddelde fietssnelheid hoog blijven in een licht heuvelachtig landschap. De fietsvriendelijke route langs het meer Loch Ness bevat in de buurt van waterval Falls of Foyer (+200 m) een zeer steil gedeelte van de klim en leidt de fietser naar het hoogste punt van het trajekt, Suidhe view (+400 m). Rondom het meer Loch Lomond is de relatief vlakke fietsroute West Loch Lomond Cycle Route een leuke route om op een lekker fietstempo naar Glasgow te fietsen.

De zware fietsroutes in de regio Northern Highlands & Islands bevinden zich in de noordelijk gelegen, heuvelachtige gebieden van het eiland Isle of Skye. Tussen Portree en Uig kan de rondreizende fietser zich opmaken voor een reeks plotseling opkomende steile heuvels aan de noordoostkust van het eiland. De fietsroutes door de bergachtige gebieden of valleien zijn te vinden in het westelijk deel van het eiland te vinden. Tussen Uig en Broadford via Dunvegan zijn een paar kilometerslange middelmatig zware bergétappes, waarbij de fietser de sterke westenwind uit zee niet mag onderschatten.