The-Lonely-Push-Biker

Preface

Mijn naam is Jeffrey Kroeze. Na mijn studie (technische aardwetenschappen, TU Delft, 2000) heb ik besloten om meer te reizen in vreemde, verre landen. Tijdens mijn rondreis door Scandinavie in 2003 ben ik tot de conclusie gekomen dat reizen als backpacker mij niet dichter tot de natuur en lokale bevolking brengt. De populaire fietsroute Rallarvegen van Finse naar Flam in Zuid-Noorwegen heeft me enthousiast gemaakt om de volgende reizen per fiets af te leggen. De afgelegen gebieden omringd door besneeuwde bergtoppen en meertjes heeft mij een andere kijk op het reizen gegeven. De ééndaagse fietstocht over de Noorse hoogvlakte (Hardangervidda) heb ik als een ontdekkingsreis beschouwd,  die ik niet met een ander vervoermiddel dan de fiets zou willen uitvoeren. Op één dag heb ik veel afwisselingen in ongerepte natuurgebieden gezien en heb ik schitterende foto's van de passerende treinen in het bergachtige landschap gemaakt.

Het reizen van stad naar stad en het bezoeken van alleen drukbezochte toeristische bezienswaardigheden in een land hebben ertoe geleid dat reizen mij niet meer het speciale gevoel geeft. Het volgen van een reisgids als Lonely Planet biedt de backpacker wellicht genoeg houvast om succesvol door een land te reizen, echter onverwachte of avontuurlijke belevenissen hoeft de backpacker niet te verwachten. De backpacker, die per trein of bus door een land trekt, heeft minder bewegingsvrijheid in een gebied dan een rondreizende fietser en zal minder de afgelegen gebieden van een land bezoeken. Degene, die grote afstanden met de auto, motor of kamper aflegt mist de verbondenheid met de regio. De lokale bevolking ziet de rondreizende fietser als speciale gast. Zij laten me kennis maken met de traditie, historie en cultuur van hun land. De door mij gekozen fietsroutes in afgelegen gebieden van een land heeft me altijd dichter bij de lokale bevolking gebracht.  

Om mijn gekoesterde fietsreizen in vervulling te houden geniet ik van een volledige medewerking van mijn werkgever, die mij in staat stelt twee maanden te kunnen laten fietsen in vreemde, verre landen. Avontuurlijke reisroutes kan ik in mijn planning opnemen, zodat ik in afgelegen gebieden kan fietsen. Tijdens mijn fietsreizen treden vaak onverwachte gebeurtenissen op, waardoor ik genoodzaakt ben om af te wijken van mijn planning. Ondanks ik extra dagen reserveer om tegenslagen op te vangen, kan ik tijdens mijn fietsreizen mijn doelstellingen bijstellen, zodat ik als nog de historische bezienswaardigheden en wonderschone natuurgebieden kan bezichtigen. Verder neem ik vaak de tijd voor een praatje met de lokale bewoners en reizigers, omdat zij me waardevolle tips kunnen geven over hun land. Op basis van hun adviezen kan ik mijn planning verder bijstellen. Tijdens het fietsen laat ik me niet meer weerhouden door de vele plotseling opkomende steile heuvels, bedwing ik de zware bergetappes en onderga ik de slechte wegen. De beloning na een zware inspanning volgt gelijk: een wonderschone uitzicht! Naarmate ik meer fietservaringen heb, stoor ik me niet meer aan de opstuivende stofwolken en roetdeeltjes afkomstig van passerende auto- en vrachtverkeer. Ik pas me aan en doe desnoods een zonnebril en stofkapje op. In gedachte houd ik altijd dat de leuke fietsdagen altijd onverwacht zijn. 

De vele fietstochten, die ik inmiddels gemaakt heb, strekken zich uit van een fjordenlandschap in Noorwegen tot vulkaangebieden in Japan, van ongerepte natuurgebieden in Patagonie tot de droge woestijngebieden van Namibie en Chili, van dunbevolkte gebieden in Nieuw Zeeland tot kosmopolitische wereldsteden als Parijs, Xi'an, Kaapstad, Tokio en Edinburgh.  In de oudste woestijn van de wereld (Namib-woestijn) heb ik diverse flora en fauna gezien die onder extreme hitte en droogte weten te overleven. De fietstochten in Japan en China hebben me langs eeuwenoude tempels, kastelen, boeddhistische heiligdommen en natuurschone nationaal parken geleid. In diverse landen heb ik genoten van de culinaire hoogstandjes. Binnen een paar weken neem je als rondreizende fietser bijna alle eet- en leefgewoontes over en kijk je niet meer op als struisvogel- of koedoevlees op jouw bordje ligt.

Direkte contact met de natuur, kennismaking met diverse bevolkingsgroepen en ontmoetingen met andere (fiets)reizigers zijn voor de wereldfietser de drijvende kracht om verre, vreemde landen per fiets te ontdekken. Het levert hem altijd een unieke, fantastische reiservaring op, waar hij jaren later met een tevreden gevoel naar terugkijkt. 

Explore the country by pushbike, enjoy the ride!

Jeffrey Kroeze (15 oktober 2011, Den Haag)